- Annons -

När är det bäst att klippa häcken? Vi reder ut hur och när det är dags! Läs mer här.

En häck ska alltid ha bred bas för att inte toppen ska skugga undersidan för mycket. Lyckas du med det kommer din häck vara grön och jämnt fördelad. För att få till ett bra resultat är det en god idé att först planera hur hög du vill att din häck ska bli: om du har en häck med tydlig stam; till exempel barrhäck, bok eller avenbok, ska du inte klippa topparna förrän du är nöjd med höjden.

När är det dags att klippa häck?

Här råder det delade meningar: en del menar att det bör göras under våren, medan andra tycker det är bäst att göra det under hög- eller sensommaren, och en del säger att man bör vänta tills hösten. Vad beror de skilda budskapen på? Det beror förstås på att man syftar på olika typer av häckar. Vårblommande häckar är det synd att kapa på våren, och en del häckar mår bäst av att kli kapade när deras tillväxtperiod är över. Vi reder ut vilka som trivs med vad.

JAS – juli, augusti, september

Många menar att det är bäst att klippa häck när den har som starkast tillväxtperiod. Det brukar vara någonstans under JAS-perioden, det vill säga juli, augusti och september.

  • Barrhäckar ska du klippa först när tillväxtperioden är färdig, det vill säga på hösten. Hit hör gran, ädelgran och tuja.
  • Lövhäckar ska du klippa under JAS-perioden eftersom såren från klippningarna läker snabbast under den här perioden. Dessutom blommar de ofta vackert på våren, och den effekten vill du inte gå miste om!

Det här behöver du för att klippa häck

Det finns olika typer av häcksaxar, både enkla, batteridrivna och sådana som går på el. Här är det bra om du kan anpassa ditt köp efter din häck. Har du en stor häck som behöver bearbetas mycket, kan det vara bra med ett motordrivet verktyg. Behöver du bara trimma är det enklare med ett mindre, lättare verktyg. Då kan du också tillåta dig att göra lite fler finjusteringar. Använd alltid handskar när du ska klippa häck: skavsåren kommer som ett brev på posten nästan omedelbart annars.

Tvätta alltid häcksaxen efter klippningen, så undviker du sjukdomar som kan spridas mellan de olika växterna.

Klippa häck med motorsåg

Har du många sträckmeter häck att kapa är det smidigaste alternativet att använda en motorsåg. När du sedan ska klippa till finare grenar kan du använda en sekatör. Motorsågen klarar tuffare grenar och går snabbare, men se till att du inte hamnar snett. Det är lätt att bara “köra igenom häcken” och sedan upptäcka att det blivit snett, att den sluttar eller att det blev ojämnt på något annat sätt. Följ en rak linje och titta då och då att du är på rätt väg, skynda dig inte framåt.

  • Tips! Lägg ut presenning under häcken innan du börjar kapa. Då slipper du gå och kratta och plocka efteråt, utan kan enkelt samla ihop spillet.

Klippa häck – så gör du

Arbeta nerifrån och uppåt när du klipper, och var inte rädd för att klippa mycket. Busken kommer återhämta sig bra. Genom att kapa en del kommer grenarna i dina buskar att växa sig tätare, och det är ofta den effekten som man är ute efter. Som nämnt ska du inte klippa topparna på dina häckar med genomgående stam, om du inte är nöjd med höjden än. Buskagehäckar utan genomgående stam kan du däremot också kapa på höjden, även om du vill ha dem högre.

  • Tips! Spänn ett snöre längs häckens långsida för att markera hur långt in i sidan du ska klippa.

Vi på Villalivet hoppas att vi redde ut för dig när och hur du ska klippa häck! Lycka till.

- Annons -