- Annons -

Många villaägare har suckat uppgivet vid åsynen av en högst ovälkommen trädgårdsgäst – ”mördarsnigeln”. Sniglarna finns numera i hela Sverige och kan orsaka stora skador i trädgården. Så vad gör man? Villaliv lär dig bekämpa sniglar.

 

De små rackarna börjar kalaset redan under jord på rötterna. Rotsaker och dahliaknölar, potiatis, växtrötter – allt konsumeras med en glupande aptit. Sniglar äter dubbelt sin vikt varje dag, vilket betyder att en snigel som väger tre gram kommer att äta otroliga 800 gram växtmaterial under en odlingssäsong!

Dessutom lägger en snigel runt 300 ägg i högar under jorden med upp till 50 ägg i varje hög, vilket resulterar i 90.000 barnbarn…

Det finns många metoder för att försöka bekämpa sniglar, både godkända och inte godkända, kemiska, mekaniska och biologiska. Det är inte lätt att som konsument veta vad som är den bästa metoden, men Susanne Jonsson på företaget Bionema har några tips:

”Det bästa är nog att försöka angripa sniglarna på bred front. Städa bort bråte som inte behöver ligga i trädgården, under brädor och lastpallar kan man hitta många små sniglar. Bjud de stora sniglarna som kommit upp på markytan på något att äta och dricka, många delar en öl eller två med sina sniglar under sommaren”, skriver hon i ett mejl till Villaliv.

Hon vill också tipsa om det biologiska bekämpningsmedlet Nemaslug, som är godkänt av Kemikalieinspektionen. Nemaslug innehåller nematoder av arten Pharmarhabditis hermaphrodita (mikroskopiskt små rundmaskar), som har hittats naturligt i bland annat Norge. Medlet är effektivt upp till sex veckor och används mot de sniglar som finns nere i marken. De allra flesta sniglarna, 95 procent, hittas nämligen under jord. Och så länge det finns sniglar förökar sig nematoderna och fler sniglar kan infekteras.

I England har både privatpersoner och yrkesodlare använt Nemaslug i 10 år, med gott resultat. Nematoderna är helt harmlösa för allt annat än sitt värddjur, sniglar.

- Annons -