Odla i växthuset

KATEGORI

Att odla i växthuset

Kilovis med tomater och megastora zucchini, men även slingrande krasse och en och annan luktärt. I Emils och Idas nya växthus samsas ätbara godsaker med blommande ögonfröjd. Förutom att odla i växthuset öppnas möjligheten för lugn och ro i en avkopplande miljö.

30-åriga Ida Lundborg har alltid gillat att odla – både ätbart och blommor. Men om man bor i en etta med balkong i Stockholms innerstad är möjligheterna att låta odlarintresset blomma ut något begränsade. Därför var det med stor glädje Ida och sambon Emil Widstrand tog sig an sitt gemensamma växthusprojekt på tomten till Emils föräldrahem förra sommaren. Där har paret dessutom en gammal smedja som de använder som fritidshus på sommarhalvåret.

Odla i Växthuset
Att pyssla i växthuset är en skön avkoppling – inte helt olikt meditation.

– Mina föräldrar, som bor i Haninge utanför Stockholm, har en stor tomt med gott om plats för ett växthus. När de hörde hur intresserad Ida är av odling föreslog de att vi skulle gå ihop om ett växthus, berättar Emil.
När beslutet väl var fattat dröjde det inte länge förrän ord blev till handling. Emil och Ida började googla och leta växthus för fullt. Till slut fastnade de för ett växthus på knappt tolv kvadratmeter med aluminiumprofiler.

– Det var inte helt lätt att välja. Dels ville vi ha ett växthus som inte var för litet och dels hade vi ju en budget att utgå ifrån. Dessutom var det viktigt för oss att huset hade härdat glas och inte isolerplast, säger Ida.

Markarbete och tegelmur

När valet var gjort började markarbetet. Tillsammans med Emils föräldrar grävde de ur en grop, fyllde med grus och sand samt murade upp grunden, först två rader med lecablock, därefter ett par rader med rött tegel.

Odla i Växthus växthusbild

– Vi valde en murad grund eftersom det är snyggt, men också för att få upp lite höjd i växthuset. Nu är sidohöjden 1,85 istället för 1,60, säger Emil.

Med grunden klar var det dags att få ihop själva växthuset – ett jobb som var lite krångligare än de trott.

– Det såg lätt ut men var lite klurigt eftersom det var så många olika delar och skruvar. Men med gemensamma krafter fick vi upp det till slut, säger Ida.

Växthuset står intill ett trädäck, med en liten rabatt som avskiljare. Att det hamnade där var dels på grund av väderstrecket – här får växterna gott om ljus hela dagen, men det är inte gassande sol. Dessutom var det praktiskt och bekvämt att ha växthuset nära altanen.

Både odling och umgänge

Vatten och el drogs in och golvet, som består av röd, tumlad marksten kom på plats. Längs ena långsidan byggde de smala hyllor av gammalt spillvirke och längst in i växthuset står det odlingslådor. Ett planteringsbord och fyra stolar samt ett litet bord pryder sin plats under en mysig ljusslinga.

Från litet frö till prunkande planta. 
I växthuset blev Idas och Emils gurkor och tomater stora och saftiga.

Odla i växthus-tomatplantor

– Vi bestämde redan från början att det skulle finnas plats både för odling och umgänge i växthuset. Det är jättehärligt att sitta där och mysa på sensommarkvällar när det är kyligt ute, säger Emil.
Med växthuset på plats kunde de äntligen få utlopp för sin odlarglädje. Förberedelserna hade pågått ända sedan tidig vårvinter då Ida sådde små gurkor och tomater i krukor på fönsterbrädan och vårdade dem ömt.

– Det var härligt att äntligen kunna ställa in alla plantor. Vi fyllde upp växthuset ganska snabbt, säger Ida med ett leende.
Tomater, zucchini, gurka, druvor och chili. Det är bara några av de växter Emil och Ida odlar i sitt växthus.

Men Ida, som gillar blommor, har även gjort plats för luktärt, krasse och hängpelargonier.
– Eftersom vi även använder växthuset för att umgås i tycker jag det är viktigt att ha både ätliga växter och blommor där, så det blir en mysig atmosfär.

Tomater och zucchinis odlade i växthuset visade sig skapa en riklig skörd

Det dröjde inte länge innan det som först bara var små sticklingar tog fart inne i växthuset. Efter ett par månader nådde tomatplantorna nästan upp i taket och Emil och Ida hade redan skördat sina första grönsaker. Så fortsatte det hela sommaren. Förutom rikliga mängder tomater av flera olika slag, var zucchinin på drygt ett kilo en av de största troféerna.
Odla i växthus-vattenkanna

Nu har Emil och Ida gjort sin första sommar som växthusodlare och ser fram emot kommande odlingssäsong. Några nyheter ska de testa i växthuset och några favoriter går i repris. En del lärdomar har de gjort och några nya projekt står på tur.

– Vi ska anlägga ett potatisland utanför växthuset och fixa blomrabatten mellan huset och altanen. Sen ska vi nog ha lite färre tomater än förra året, så det inte blir en djungel av tomater där vi måste klippa ur för att alla ska få rum, säger Ida.

I år blir det dessutom självpollinerande zucchiniplantor.

– Det missade vi att kolla upp förra året. Då fick jag kliva upp i ottan, när zucchinin blommade, och gå runt med en pensel för att pollinera blommorna för hand, skrattar Ida.

Men trots att hon helst skippar just den biten så är det möjligheten att helt gå upp i det man gör, att lämna allt annat utanför de glasade väggarna, som är den största charmen med växthuset, menar Ida.

– Det är ett totalt avbrott från det jag gör i mitt vanliga jobb som jurist. Här inne i växthuset kopplar jag av och går upp i det jag gör till hundra procent! Det är nästan lite som meditation.

Faktaruta

Namn: Emil Widstand och Ida Lundborg
Ålder: Emil 31 år och Ida 30 år
Bor: På Södermalm och i Haninge
Yrke: Ida är jurist, Emil är fotograf 
och retuschör

Bäst med eget växthus:

Ida: ”Att det är en så skön avkoppling 
från vardagen att gå runt och pyssla i växthuset.”
Emil: ”Att kunna odla sin egen mat! 
Men också att ha en plats där 
man kan umgås i en 
mysig miljö.”

Växthus – kostnader

Odla i växthus

Växthus: 12 300 kr.
Lecablock: 1147 kr.
Armeringsjärn: 200 kr.
Mur-/putsbruk: 500 kr.
Tumlad marksten Olympia: 1600 kr.
Fogsand: 400 kr.
Betong: 250 kr.
Ett lass sand: 1500-2000 kr.
Totalt ca 18 000 kr.

Odla i växthus - zucchini
Dryga kilot vägde den största zucchinin. Jättegod att ostgratinera 
i ugnen, tipsar Ida.

 

Text Karin Cedronius, foto Emil Widstrand.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -