- Annons -

Villaliv tipsar om att plantera på hösten och sensommaren i stället för att påta i trädgården under sommaren. Här får du enkla användbara tips om vilka plantor som trivs bäst att sättas i jord innan vintern och vilka växter du ska undvika att plantera. Läs våra planteringstips och sätt i gång med trädgårdsplaneringen inför hösten.

Sensommar och höst är perfekta årstider att plantera nytt i trädgården, men vissa växter passar bättre än andra att plantera under den här tiden. Vi på Villaliv delar med oss av våra tips om växter att jordsätta och vilka plantor du ska undvika att plantera på hösten. Vi tipsar även om vilka växter som passar var någonstans i landet att plantera på höstkvisten.

plantera på hösten

Bättre att plantera på hösten i stället

På hösten är det hög tid att plantera nytt så att växterna får chans att gro till sig starka för det kommande vinterhalvåret. När växterna gått i vila för vintern ger de nämligen sina rotsystem en chans att utvecklas, och när du sätter plantorna på hösten kan du vänta dig prunkande vacker växtlighet lagom till nästa trädgårdssäsong. Om du skulle plantera på våren eller mitt i sommaren blir effekten dessvärre tvärt om. Då luras växterna av sol och värme att skjuta uppåt med nya skott i stället för att fokusera på att bygga rötterna nedåt. Resultatet blir därför en vacker planta som endast står sig en enda säsong i stället för en som du kan njuta av i flera år framöver. Därför är det bättre att plantera på hösten.

Dessa växter bör planteras på höstkanten

Det finns såklart växter som trivs bäst att planteras på våren såsom scilla, tulpaner, krokus och snödroppar för att nämna några typiska vårblommor. Men kom ihåg att majoriteten av växter faktiskt mår bäst av att planteras precis innan tjälen sätter i marken. Här är exempel på växtlighet som bör planteras på höst och sensommar:

 • Pioner
 • Allium
 • Rosor
 • Snöklocka
 • Perenner
 • Klematis
 • Häck
 • Barrotade träd och buskar
 • Alla sorters fruktträd
 • Vårblommande lökväxter

plantera på hösten

Tips när du planterar på hösten

Något som kan vara väldigt bra att lägga på minnet när du ska plantera dina höstplantor är att gräva ordentligt djupt. Ju större plantor desto större grop, är en enkel vägledning. Ett väl genomfört och ordentligt förarbete ger bäst resultat. Ett annat bra tips för att din plantering ska bli så bra som möjligt är att blanda blomjord med riktigt gödsel, gärna äkta kogödsel eller naturgödslad planteringsjord. Det gör att plantorna du sätter får bättre jord att fästa sina rötter i.

Då ska du plantera

Under perioden mellan sena augusti till starten på november är generellt sett en bra tidpunkt att plantera på, men det skiljer sig lite åt beroende på var i landet du befinner dig. Vi har därför valt att ta plantering av perenner som ett bra exempel på när det är dags att plantera. Det här gäller för perennplantering i hela landet:

 • Norrland och norra Svealand – Här är det i mitten av september som är gränsen för när du ska plantera perenner, gör du det senare på året än så är risken att de inte hinner ta sig innan tjälen kommer.
 • Södra Svealand och Norra Götaland – Här har du på dig ända till oktober att planera utan att risker att perennerna förgås av kylan.
 • Södra Götaland – Här har du hela september och oktober på dig att lyckas med perennsättningen för här kan du planera hela vägen fram till november innan tjälen går i marken.

 

- Annons -