Orangeri – med medelhavskänsla året om

KATEGORI

Orangeri… smaka på ordet, visst låter det väl ändå lite härligt!

Då trenden för några år sedan handlade om växthus hör vi nu istället allt fler drömma om ett rymligt orangeri. Men vad är ett orangeri egentligen och vad skiljer det från ett växthus?

Traditionen att bygga orangeri sträcker sig långt tillbaka i tiden. Namnet är hämtat från franskans ”orange” (apelsin) och från början var orangeri ett namn för en samling citrusväxter. För att lyckas övervintra de känsliga medelhavsväxterna byggdes uppvärmda växthus som kom med tiden kom att kallas orangerier.

Växthus eller orangeri?

Idag går nog beskrivningarna av växthus och orangeri om varandra, men kort beskrivet är växthuset främst avsett för att driva upp plantor. Ett orangeri är däremot mer av en vinterträdgård och en plats att förvara växter under vinterhalvåret.

Ett klassiskt växthus har för ljusinsläppets skull glasväggar i alla riktningar medan orangeriet traditionellt har byggts med stora glaspartier åt söder och täckt baksida. Idag finns orangerier med glas runt om, skillnaden mot växthuset är då att glaspartierna är isolerade och kan behålla värmen även under vintertid. För maximal isolering har orangeriet ett täckt tak.

växthus
växthus

Placering

I ett orangeri vill vi maximera nyttan av solens värme, orangeriet placeras därför bäst med glasfasad åt söder. Den bakre väggen kan med fördel vara täckt vilket ger både isolering och insynsskydd. Ett orangeri kan både byggas mot fasad och placeras fristående på tomten, men tänk på att byggreglerna ser olika ut beroende på vilken modell du väljer.

Bygga själv eller köpa färdigt?

Både växthus och orangeri kan köpas som färdig byggsats. Får du dåligt med träffar när du söker på orangeri, kika efter ett isolerat uterum, det är egentligen precis samma sak och ger dig funktionen som önskas.  Är du lite händig kan du absolut bygga själv. På byggåtervinningen finns gott om gamla fönster som med lite kärlek håller i många år till, och blir utmärkta glaspartier i ditt nya orangeri.

Murad grund

En murad grund är inte bara estetiskt snygg utan blir också en värmekälla, då solvärme alstras under dagen och ger en skjuts för temperaturen i orangeriet nattetid, den är också ett skydd mot eventuella stenskott från gräsklipparen. I grunden kan du också sätta ventiler som låter dig ventilera ut fukten utan besök av ovälkomna skadedjur.

Uppvärmning av orangeri

Uppvärmningen kan lösas på flera olika sätt, enkelt och smidigt löser du det med en elektisk värmefläkt kopplad till en frostvakt, saknar du el på plats finns motsvarande lösning med en gasolvärmare. För den som vill maxa myset i sitt orangeri finns flera olika typer av kaminer som både ger bra uppvärmning och hög mysfaktor.  Tänk dock på att glas är värmekänsligt, planerar du för att sätta in en kamin, se till att väggen bakom är värmeskyddad.

uppvärmning orangeri

Behöver du bygglov?

Ett växthus eller orangeri kan vara bygglovabefriat enligt reglerna för friggebod eller attefallshus. Som friggebod kan du bygga ett fristående växthus på upp till 15 m2. Attefallsreglerna tillåter ett väggmonterat växthus på max 15m2, medan ett fristående kan vara maximalt 30 m2. För säkert besked, hör med ditt lokala byggnadskontor.

Orangeri – Vinterträdgård

 • Kan ha flera täckta väggar
 • Glas i söderläge
 • Täckt tak
 • Isolerat
 • Möjlighet till uppvärmning

Uterum – En plats för odling

 • Glas runt om
 • Ljusgenomsläppligt tak

Växter för ditt orangeri:

 • Citrusväxter
 • Fikon
 • Avokado
 • Oliver

Källa: Boverket

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -