- Annons -

nFör älgen är det egentligen inte naturligt att befinna sig i din trädgård. Den skyr människor och håller sig gärna undan om den märker att det är folk nära. I vissa fall händer det dock att den kommer för att mumsa på fallfrukt. Många djur, inte bara älg, har vant sig vid att det finns mat att hitta nära människorna. Här följer några knep du kan ta till för att älgen ska välja bort din trädgård!

Det är roligt att se vilda djur inifrån vardagsrummet då och då. Många av oss slås av älgens stora, breda kroppar och majestätiska horn. Det är inte för inte som de kallas skogens konung! Å andra sidan är älgar inte alltid vänligt inställda: de har hög integritet, och kan under vissa säsonger vara mycket aggressiva. Att få regelbundna besök från älgen kan skapa problem, som att de trampar sönder dina rabatter – och en del tycker det är lite obehagligt.

älg

Vad lockar älgen till din trädgård?

För att hålla älgar (och rådjur) borta från din trädgård behöver du reda ut vad det är som gör att djuren kommer dit i första hand. Efter torra somrar där fodret är fattigt i skogen, eller långa vintrar där älgar och rådjur får svårt att hitta mat, blir djuren desto mer benägna att söka efter föda i din trädgård. Det kan med andra ord vara så att en säsong är mer rik på djur i din trädgård än andra, och förklaringen ligger i hur bra djuren klarar sig på den mat de har i skogen.

Fallfrukt

Det allra vanligaste skälet till att älg och rådjur befinner sig i din trädgård är för att du har mumsig fallfrukt på marken. Det är den lättillgängliga maten som gör att de hungriga djuren kommer dit och mumsar. Se till att regelbundet plocka upp fallna äpplen och annan frukt, de doftar gott på långa avstånd.

  • Har du grannar? Se över om ni tillsammans kan ansvara för att hålla fallfrukt borta från era trädgårdar.

Är det sant att älgar blir fulla av överjäst frukt?

Nej. Det finns inga vetenskapliga belägg för att älgarna blir fulla av jäst frukt från marken. Äpplen är för det första så pass fattiga på socker att de inte kommer upp i särskilt höga alkoholhalter om de väl skulle börja jäsa. Skulle de väl vara tillräckligt alkoholhaltiga skulle det ändå behövas stora mängder för de kraftiga älgarna att bli berusade.

Å andra sidan är det svårt för forskarna att dementera idén, eftersom man hittills inte tagit ett blodprov på en synbart berusad älg.

Mumsiga växter

Det är inte bara övermogna äpplen och annan frukt som lockar. Förmodligen har du också blommor och andra växter som är lite av älgens favoritmat. Exempel på det kan vara:

  • Små, spröda träd och buskar
  • Grönkål
  • Potatis

Grova trädstammar

Älgar använder trädstammar för att klia sig mot, och för att nöta bort skinn på sina horn. Kanske kommer de till din trädgård för lite ryggmassage?

älg trädgård

Avskräcka älgar – går det?

Älgen njuter av att inte ha många naturliga fiender. Deras storlek och styrka gör att det inte är många rovdjur som skulle gå på en vuxen ko eller tjur. Deras kalvar däremot, är ett betydligt enklare byte. Under kalvsäsongen är älgkorna betydligt skyggare, men desto mer aggressiva om det väl skulle ske ett möte med en människa. Finns det några sätt att hålla älgarna borta genom att skrämma dem? Nja. Men det finns några fysiska sätt som du kan hålla älgarna borta med.

Viltstängsel

Viltstängsel är ett knep en del använder för att hålla undan älgar. Tyvärr är det inte alltid det funkar, är de ordentligt hungriga behöver du kraftiga stängsel, de kan nämligen bryta igenom vanligt stängsel. Det kan dock vara värt ett försök.

Elstängsel

En del skyddar sin tomt med omgivande elstängsel. Det behöver inte vara lika högt som ett oelektrifierat, även om älgar är ganska bra på att hoppa om de verkligen vill komma förbi. Ett elstängsel måste underhållas och skötas. Träd, buskar och snö får inte kortsluta stängslet. Många tycker inte att elstängslet hjälper, utan har sett älgen träda rakt igenom det utan att se berörd ut.

Hjorthornsolja

Hjorthornsolja är ett klassiskt knep för att hålla älgen borta. Hjorthornsoljan finns i att köpa i form av kulor, spray och som en “pastablandning” du kan smeta ut. Placera ut pinnar i din trädgård som har hjorthornsolja på sig, eller häng upp avlagda trasor eller liknande. Älgen tycker att hjorthorn luktar avskräckande. Kanske så pass att den bestämmer sig för att hålla sig undan.

Lägg ut frukten någon annanstans

Ett annat knep är att placera ut din fallfrukt någon annanstans. Sprid ut den lite längre in i skogen så kan älgar, vildsvin och rådjur mumsa på frukten där istället. Du mättar deras magar och gör dem en tjänst, samtidigt som de kan bli mindre benägna att söka sig närmare din trädgård.

Prata med ditt lokala jaktlag

Ett annat sätt är att ta hjälp av sitt lokala jaktlag. Skulle det vara så att du har allvarliga problem med aggressiva älgar på din trädgård kan du alltid rådfråga jaktlaget vad ni tillsammans kan göra för att komma till bukt med problemet. Du kan också kontakta polisen eller din kommun vid behov.

Vi på Villalivet hoppas att älgen håller sig borta från din trädgård! Lycka till.

- Annons -