- Annons -

Det finns hur många gräsklippare på marknaden som helst. Men hur vet du vilken just du ska ha? Det beror bland annat på hur stor din tomt är, hur mycket du kan tänka dig att lägga på en gräsklippare, hur ofta du klipper gräset och hur terrängen ser ut. Många faktorer att ta hänsyn till alltså.

På marknaden finns allt ifrån handgräsklippare till robotgräsklippare, klassiska motordrivna varianter och trädgårdstraktorer att välja på. Priset skiljer sig från några hundralappar till tiotusentals kronor. Så vilken ska du välja? Villalivet skriver om olika gräsklippare som finns och vilka deras för- och nackdelar är.

gräsklippare

Tänk på säkerheten

En viktig sak att ha i åtanke vid valet av gräsklippare är säkerheten. De flesta nya modeller av gräsklippare har idag ett så kallat död mans grepp. Det innebär att motorn stängs av direkt om du tappar greppet om gräsklipparen. Denna funktion går att stänga av och på, och vårt råd är att alltid ha den på, oavsett omständigheter.

En annan viktig sak att tänka på oavsett vilken gräsklippare du klipper med är din egen och andras säkerhet. Var alltid klädd i ordentliga skor, gärna med stålhätta när du klipper gräset. Låt inte små barn klippa gräset, och är de i lagom ålder lär dem ordentligt och håll uppsikt.

Olika typer av gräsklippare

gräsklippare

Lägg en budget och fundera över dina behov när det kommer till gräsklippning. Har du en stor tomt som behöver klippas ofta kanske det är bäst att införskaffa en traktorgräsklippare. Har du en liten tomt där gräset inte växer så frodigt kan det räcka med en gammaldags handjagare. Här går vi igenom olika modeller på marknaden för att det ska bli enklare för dig att välja. Tänk på att det finns fördelar och nackdelar med alla gräsklippare.

Maskindriven gräsklippare

Är en av de vanligaste gräsklipparna i Sverige, vilket troligen beror på att de funkar bra och kostar från 2 000 kronor och uppåt. Maskin- och bensindrivna gräsklippare finns i olika storlekar och maskinstyrkor, men har olika finesser. Har du en gräsmatta mindre än 2 000 kvadratmeter är detta ett alternativ för dig. En fördel med dessa klippare är att de är starka och klipper länge på en tank, men en nackdel är dock att de låter väldigt mycket och avger avgaser.

Gräsklippare driven på el

En gräsklippare driven på el passar dig som har en mindre tomt på max 500 kvadratmeter att klippa gräs på. De kostar mellan 1 000 och 5 000 kronor. En av fördelarna med denna variant är att de väger väldigt lite, är prisvärda och kostar lite i drift. Nackdelarna är att du måste ha nära till elförsörjning, att sladden ofta är i vägen när man klipper och att motorn är mindre kraftfull.

gräsklippare

Batteridriven gräsklippare

Dessa bland de modernaste gräsklipparna på marknaden som passar utmärkt för mindre gräsmattor. Finns både i varianter som du kör, och också som robotgräsklippare. Fördelar är att dessa är tysta och miljövänliga. Nackdelarna är att de kan få problem i branta backar, inte klipper så bra vid skarvar vilket främst gäller för robotvarianten och att laddtiden kan vara lång.

Traktorgräsklippare

Denna variant på gräsklippare kallas också för åkgräsklippare. Dessa passar bra för dig som kanske har svårt att stå och gå länge, eller till dig som har en stor tomt. Denna klipper perfekt på stora ytor, men har lite svårt att komma åt i kanter. Där får man komplettera med handjagare eller grästrimmer av något slag. En av fördelarna med åkgräsklippare är att de klipper gräset jämt och bra, men en nackdel är att de är dyra i inköp och kräver en hel del underhåll.

Lycka till med ditt val av gräsklippare!

- Annons -