- Annons -

Vill du att häcken i din trädgård ska vara till alla grannars avund? Då behöver du rätt häcksax och häcktrimmer för att kunna klippa till buskaget på ett snyggt sätt. Vi på Villalivet guidar dig till att välja rätt häcksax.

När du ska klippa växtlighet på tomten hemma, oavsett om det handlar om en gräsmatta eller en häck, är det viktigt att du använder rätt sorts trädgårdsverktyg för annars kommer du inte få det resultat du önskar. Är målet att klippa till buskage på tomten är det en redig häcksax som gör jobbet, men om det handlar om att klippa en fullskalig häck som agerar tomtavgränsare kan det vara en elektrisk häcktrimmer som du behöver.

Häcksax eller häcktrimmer?

häcksax

En häcksax är något som bör finnas i varje villa- eller torpägares samling av trädgårdsverktyg, gärna både en vanlig manuell klyvare och en elektrisk variant. Saxarna kan nämligen användas för att både frisera buskar till olika former och användas för att kapa av vildväxande grenskott som ofta skjuter ut på träd till våren. Men för att häcksaxen ska klara detta är det viktigt att du har en som är anpassad för vad den ska användas till. Mindre arbeten behöver du exempelvis ingen stor sax till utan kan i stället använda sekatör, och för större klippningar kan du behöva en eldriven variant. För häckarna som omger och inhägnar tomten krävs minst en totalklippning per säsong, och då kan det verkligen vara värt att ha den eldrivna häcksaxen till hjälp. Men glöm inte att visst underhåll i form av mindre klippningar kan behövas då och då. Vad man till exempel kan behöva göra är att ansa trädgårdshäcken en del, speciellt om den vetter ut mot en allmän gata eller trottoar. Då är det viktigt att man inte enbart har sin stora trimmer till hjälp utan använder en mindre handhållen häcksax också.

Olika häcksaxvarianter

  • Manuell sax. Inte lika vanlig idag då en redig sekatör kan göra samma jobb, men finns att välja om du vill ha en sådan för mindre klippning.
  • Eldriven. Kopplas till ett eluttag för att fungera och finns i en rad olika storlekar, modeller och med olika prestanda vilket ger dig många valmöjligheter.
  • Bensindriven. Fylls på med bensin för att fungera och räknas som en av marknadens starkaste och mest flexibla maskiner, vilket syns på dess prislapp och hörs på dess bullernivå.
  • Batteridriven. Sladdlös variant där nackdelen är att batteriet kan påverka saxens prestanda negativt och du måste avsluta arbetet för att ladda den.

Tyngd viktigt i valet

För att välja en sax som passar det du vill använda den till är det bra att tänka till kring dess vikt och vibration. Häcksaxarnas styrka är ofta nära kopplat till dess tyngd vilket gör att du måste väga in användarvänlighet i ditt val när du ska köpa en. Mindre häcksaxar är lättare och fungerar utmärkt när du bara ska kapa små grenar eller trimma till buskar lite grann. Glöm inte att vissa maskiner även vibrerar mer än andra när de används, vilket kan vara bra att ha i åtanke då vibrationer faktiskt kan orsaka förslitningar i kroppen.

häcksax

Tips när du ska välja häcksax och trimmer

När du ska välja häcksax och häcktrimmer är det bra att känna till att båda varianterna idag ofta är eldrivna och hittas i affärer som säljer både trädgårdsverktyg och trädgårdsmaskiner. Men skillnaden mellan de olika saxarna är stor, speciellt i kvalitet, men också beroende på modell och fabrikat. Prismässigt är det ofta de dyrare varianterna som också är de bättre, men något att tänka på kring priset är att sätta det i relation till hur stort behov du har av häcksaxen eller trimmern. En sax som inte används så mycket kommer kännas dyr speciellt om prislappen också varit hög, men om du har ett stort behov av din häcksax och ofta använder den så är det väl spenderade pengar det handlar om. När du ska köpa en finns en hel del saker som kan vara bra att titta på för att kunna göra ett så bra val av verktyg som möjligt. Här är några punkter att tänka på innan köp:

  • Behov och mängd. Hur mycket kommer saxen att komma till användning, hur mycket ska den klippa och hur grovt är jobbet?
  • Räckvidd. Hur stor kapacitet har maskinen du väljer? Orkar den klippa det du vill?
  • Eluttag. Finns det eluttag och möjlighet att koppla din trimmer till strömförande källa, och räcker dess sladd hela vägen eller behöver du en sladdlös modell?
  • Budget. Vad får din häcksax eller häcktrimmer kosta som mest?

Tänk på att priset talar om en hel del rörande hur bra maskinen faktiskt är. Billigare modeller är ofta sämre när det kommer till både räckvidd och prestanda. Mer ekonomiskt kan det då vara bra att från början köpa en dyrare mer kvalitativ modell redan från start.

Underhåll din häcksax för ökad livslängd

För att hålla din häcksax i gott skick är det viktigt att du lägger lite extra energi på att underhålla den. Saxens knivar behöver smörjas med jämna mellanrum, och viktigt är då att smörja med en olja som är anpassad just för detta ändamål. Likaså är det bra att kontrollera sladdens skick regelbundet om du har en eldriven, skador kan leda till kortslutning eller andra olyckor.

Eldrivna häcksaxar och häcktrimmers ska ses som maskiner och bör även regelbundet kontrolleras i säkerhetssyfte. Kontrollera till exempel att både reglage och knivar fungerar som de ska innan du använder verktyget. Vidta även andra säkerhetsåtgärder såsom att alltid använda skyddsglasögon och rejäla handskar när du klipper. Glöm heller inte att din maskin ska vara utrustad med ett ”död mans grepp” vilket betyder att maskinen stannar om du skulle släppa taget om den. Vanligt är att de flesta saxar har en säkerhetsfunktion där du måste trycka in två knappar för att hålla verktyget igång och om du släpper ena stannar maskinen.

- Annons -