- Annons -

Det är mycket att tänka på när du vill skaffa ett drivhus. Bland annat kan du behöva ansöka om bygglov. Du behöver vara noga med att placera huset rätt och bestämma vilken modell eller material huset ska ha. Det och mycket mer tipsas det om här.

Många drömmer om ett vackert drivhus i sin trädgård där man kan påta, plantera och odla och i många fall även umgås. Det finns massor med saker bra för dig att veta om du vill köpa och bygga växthus.

Behövs bygglov för att bygga drivhus?

Om du behöver bygglov till ditt växthus eller inte, går det inte att svara rakt ja eller nej på. Krav om bygglov beror på hur byggplanerna i ditt område ser ut, hur bestämmelserna i din kommun är samt hur stort och högt ditt drivhus ska vara bland annat. Kontakta alltid kommunen för att få råd och information när du har en klar bild av hur stort och högt ditt drivhus ska vara och vart det ska stå. Ansök alltid om bygglov i god tid, om det behövs för just ditt bygge.

drivhus

Fristående växthus eller som tillbyggnad

Till att börja med måste du bestämma dig för vilken typ av växthus som du vill ha. Är det så att du vill bygga ett fristående växthus en bit ifrån huset eller vill du göra som en utbyggnation av en redan befintlig byggnad, till exempel ditt bostadshus? Båda varianter går att ordna, det enda som gäller är att du bestämmer dig för vilken typ av variant som tilltalar dig mest och ser över vilken som passar bäst för tomt, hus och ditt syfte med att skaffa drivhus.

Modeller och byggsatser

Oavsett vilken typ du väljer så finns det färdiga byggsatser att köpa som förenklar bygget avsevärt. Bra att veta är att dessa byggsatser ofta är helt monteringsklara och finns i modeller för massor av olika drivhus. Tänk på att ju billigare de är, desto svagare är ofta profilerna som håller huset samman. Mest hållbart är aluminiumprofiler. Om inte valen var nog här, så finns det även massor med tillval du kan göra för att det ska bli precis som du vill ha det. Om du vill designa ditt drivhus än mer personligt så finns det även en del tillverkare som erbjuder egen ritning av ditt växthus, vilket ofta kostar lite mer. Oavsett vilken modell du väljer är ett tips att ha öppningsbara takfönster för bästa luftningsmöjlighet.

Storlek på ditt drivhus

Hur ska du tänka när det kommer till att bestämma storlek på ditt drivhus? Dels beror på vad du vill använda huset till och hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på det. Viktigt är dock att du inte bygger ett för litet växthus, det kommer du ångra ganska snabbt. I ett för litet blir luftväxlingen inte så bra vilket gör att dina odlingar och planteringar inte heller trivs så bra. Det viktigaste att tänka på är därför att huset du väljer är tillräckligt stort för att vara funktionellt.

drivhus

Val av fönstermaterial

Detta är en av de mest väsentliga delarna när du ska skaffa växthus. Klassiska består av fönsterglas, men idag finns det massor av varianter i plast som blir allt vanligare. Fönsterglas släpper igenom mer ljus och är ofta snyggare, men plast är tåligare och säkrare. Plexiglas eller plastfolie är också ett materialval för fönsterna. Något som man kanske inte tror, är att plast är dyrare än fönster när det kommer till växthusfönster.

Placering och grundarbete

Det är superviktigt vart du väljer att placera ditt drivhus. Det bör ligga lättillgängligt så att du enkelt kan vara där och påta. Bäst är att ha växthuset på en plats som mestadels har sol, men också får skugga under en period.

Sist men inte minst, se till att göra ett ordentligt grundarbete för bygget, annars kan växthuset spricka om det vill sig illa. Marken det står på ska vara plan och bra, och för att säkerställa det kan du antingen angöra en gjuten platta, lägga lecablock eller ha gjutna plintar. Stabilt, rakt och värmeisolerande ska det också vara och när du lyckats med detta har du snart ett frodande växthus att påta i!

- Annons -