- Annons -

Vad ska du tänka på innan du ska bygga pooldäck på tomten? Villaliv tipsar om både materialval och staket, och listar fördelarna med att omge poolen med ett snyggt trädäck. Innan du ger dig i kast med bygget finns en hel del saker att tänka på, och här får du all information du behöver.

Ett pooldäck är både mysigt och praktiskt att ha i anslutning till poolen. Däcket hindrar både jord, smuts och gräs från att komma ned i badvattnet och kan förvandla poolområdet till så mycket mer än bara en badplats. Vi skriver om hur pooldäcket underlättar rengöring och skötsel av poolen och tipsar om hur du kan använda platsen till att umgås med dem du tycker om.

Praktiskt och bra med pooldäck

pooldäck

När du bestämt dig för att bygga ett pooldäck till familjens simbassäng kan du lita på att du tagit ett bra beslut. Ett byggt pooldäck är nämligen inte enbart bra för att få bukt med skräp från gräsmattan som hamnar i vattnet utan det är också bra för att skydda gräset på tomten från frätande klorvatten. Ytterligare en praktisk fördel med däcket är att det hjälper till att förenkla skötseln av både tomt och badplats. Du slipper riskera att halka då ett redigt däck kring poolen är ett långt mycket bättre halkskydd än en våt gräsmatta.

Design och bygglov för pooldäcksbygge

Tänk till lite extra på däckets design innan du börjar bygga. Se till att bygga ett pooldäck som passar ihop både med ditt hus, pool, tomt och omgivningar för att säkerställa att det blir en trivsam plats att spendera tid på. Bra att känna till är även att vissa pooldäck faktiskt behöver bygglov, speciellt om du även vill bygga till ett räcke eller ett plank, och likaså om du vill att däcket ska vara mer än 60 centimeter högt. Kontakta alltid byggnämnden i kommunen för att få reda på vad som gäller för just ditt bygge.

Pool altan för alla möjliga sorters pooler

Det fina med ett pooldäck är att det kan uppföras som en poolaltan vid alla möjliga olika sorters poolvarianter, såväl små som stora. Bäst fungerar dock pooldäcket att sätta upp om markgrävda pooler då däcket blir som en altan. Men visst går det även att uppföra den här typen av däck för markställda pooler också, men då får du räkna med att behöva bygga till både trappavsatser och staketräcke runt för ökad säkerhet. Eller så kan du bygga ett pooldäck i anslutning till din ovanmarkpool, men vid sidan om och gärna invid stegen eller trappan upp till poolen. Däck som byggs om pooler som står i souterräng är är snyggast att bygga i den ände där poolen möter mark och sedan låta den fria delen av poolen fortsätta vara friställd.

Materialtips för pooldäck

pooldäck

Du kan välja i princip vilket material som helst för att bygga en poolaltan, men vanligaste varianten är i trä. Trädäck som byggs bör dock vara i impregnerat trä för att hålla för väder och vind, och även för poolvattenstänk. Trä är också det billigaste alternativet att välja, men inte det enda. Du kan bygga pooldäck i olika stenmaterial, fast du får du räkna med att pool altanen kommer att kosta en bra slant. Tänk på att vara noggrann med vilken sorts sten du väljer, den måste vara halkfri även som blöt. Däremot är sten ett bra val i den mening att det både är hållbart och beständigt, och populära stenmaterial för pooldäck är bland annat frostsäkert tegel och alla möjliga varianter av natursten.

Tänk på säkerheten inför pooldäcksbygge

Något som kan vara extra viktigt att tänka på innan du bygger ett pooldäck är säkerheten. Ett staket eller räcke om altanen är till exempel både snyggt och bra för säkerheten vid poolen. Här är några tips på varför ett staket eller räcke kan vara bra att överväga runt poolområdet:

  • Insynsskydd. Ett högre staket eller plank fungerar bra som insynsskydd för nyfikna grannar när poolen är nära tomtgränsen.
  • Skydda hem och tomt från klor. Staket kan också skärma av mot platser där du inte vill att poolens klorvatten ska nå, såsom husets fasad eller grönsakslandet.
  • Olyckor. Ett staket vid pooldäckets kant skyddar dig och de som vistas på däcket från att trilla ned från poolaltanen.

Läs om familjen Ekholm och hur de tänkte när de byggde sin pool!

- Annons -