- Annons -

Här ger vi tips på vackra träd som både växer upp snabbt och som är tåliga.

Fem snabba och härdiga träd Skogslönn 200x200xSkogslonn.jpg.pagespeed.ic.fOh9bLq-7C

Skogslönn, Acer platanoides. Tänk på att trädet blir 20 meter. Välj namnsorten Royal Red. Den blir max 10 meter och har snygga purpurröda blad.

 

Fem snabba och härdiga träd Silverpil 200x200xSilverpil.jpg.pagespeed.ic.u9jjjA5mqw

Silverpil, Salix cerisea. Om du klipper den ovanifrån och underifrån liknar den till slut ett olivträd, vilket åtminstone jag tycker är kul.
Fem snabba och härdiga träd Näverlönn 200x200xNaverhagg.jpg.pagespeed.ic.mDj0WjhFJ-

Näverhägg, Prunus maackii. Den har en ursnygg guldgul bark och växer pilsnabbt.

 

Fem snabba och härdiga träd Manchurisk valnöt 200x200xManchurisk.jpg.pagespeed.ic.iqkF0Yx8-G

Manchurisk valnöt, Juglans mandchurica. Det exotiska bladverket har gett den smeknamnet Nordens palm. Härdig är den också. Långt upp i landet.

 

Fem snabba och härdiga träd Katsura 200x200xKatsura.jpg.pagespeed.ic.xz-np-Eu0Q

Katsura, Cercidiphyllum magnificum. Litet träd från Japan vars bladverk är osannolikt vackert. På våren bronsfärgat, på sommaren blågrönt och på hösten knallorange. När löven drösar doftar hela trädgården av pepparkaka.
Plantera träden så här! Så växer de snabbare!

Gräv djupt och gödsla
Gräv så långt du orkar, minst tre spadtag och luckra i botten med en grep. Blanda din gamla jord med torv, kompost och grus. Tillför också lite kogödsel (köppåse) och en skopa benmjöl.
Vattna, vattna och vattna
När träden är planterade måste du vattna. Det är ingen idé att skvätta lite då och då. Sällan och mycket är melodin. Vattnet måste helt enkelt tränga ner under rotklumpen för att gör nytta.
Rensa ogräs
För att rappa på alla dina träd måste du erbjuda en konkurrensfri jord att växa i. Rensa två gånger före midsommar så blir det inte så mycket senare under säsongen.

- Annons -