- Annons -

Trädgårdsgolv – Mjuka mattor, slitstarka stenytor eller solvarma däck

Planera trädgård - trädgårdsgolv

Gröna välvårdade mattor av kortklippt gräs, ängar fulla med prästkragar, lupiner och påskliljor, en innergård av natursingel eller snyggaste terrassen av topphyvlad kalksten? Det som breder ut sig under fötterna där vi står, går och sitter är det som vi kallar trädgårdens golv. Vilket eller vilka material som passar bäst i just din trädgård beror på trädgårdens storlek, disposition, vad golvet ska användas till, tycke och smak och plånbokens tjocklek.

trädgårdsplanering inspiration

Det gröna golvet
Sedan gräsklipparen gjorde sitt inträde i människans liv och blev tillgänglig för var och en har den klippta gräsmattan dominerat i våra trädgårdar. Den är slitstark, mjuk och billig att anlägga. Och den uppmanar till lek och lättja – som solbad och picknick på filtar, midsommardans, krocketturneringar och fotbollsmatcher. Den sköna grönskan ska inte underskattas. Enda haken är att den måste klippas ständigt och jämt. Något som kan tilltala både latmasken och esteten är att låta en del av gräsmattan få växa. Låt sedan gräsklipparen forma raka, eller kanske mjukt svängda, gångar. Kul för barnen att springa i och fin kontrast till det höga gräset. Du kan också förvandla delar av din gräsmatta till äng. Hur du gör det och vilka växter du frösår eller planterar in, beror på hur lerig eller sandig din jord är. Är din trädgård av det lilla formatet och gräsytan liten, gles och oanvänd? Då kan du överväga om den behövs alls. Varför inte plantera rejäla och vackra marktäckare istället och skänka bort gräsklipparen till grannen?

Trädgårdsplanering

Det hårda golvet
Gångväg, sittplats eller biluppfart? Jämnt och slätt, charmig stenmix eller sobert och elegant? Genom att laborera med olika material kan du få en karaktärsfull och varierad trädgård. Trädgårdens och husets stil spelar in liksom vad du ska använda ytan till. På en sittplats nära huset ska du kanske kosta på en vacker och slitstark markbeläggning med natursten som varar för evigt, till exempel kalksten, granit eller skiffer. Den blir dessutom bara vackrare genom åren. Kalkstenen ger en varm och rustik känsla och är otroligt vacker tillsammans med olika kryddväxter. Den mörkare skiffern är stilren och sober. Graniten kan vara trolsk och mystiskt eller kanske ge din uteplats en riktig ’innerstadskänsla’. Karaktären beror på vilket format eller vilken färg du väljer. Till gårdsplanen eller biluppfarten kanske du istället använder den billigare betongstenen eller natursingel. Natursingel är både vackert och billigt att lägga i gångar och på uteplatser där du har lite stadigare utemöbler. För att inte singeln ska vandra iväg in i planteringar och plattytor är det praktiskt och vackert att avgränsa med kantsten, till exempel storgatsten. Betongsten är en populär sten som du kan ha lite överallt i trädgården och kanske blanda med natursten. Piffa gärna upp den med några rader av gatsten. En annan mycket vacker markbeläggning med naturlig känsla är marktegel och markklinker. De finns i olika röda, gula eller bruna nyanser. Även marktegel får med tiden en vacker patina. Håll ögonen öppna för annonser där de säljer begagnad tegel och slå till direkt!

Trädgårdsplanering inspiration - luta dig tillbaka på en solstol

Inomhuskänsla
Trädäcket har gjort sitt intågande i var och varannan trädgård. Det är varmt och mjukt att gå på, formbart och relativt billigt och enkelt att lägga. Trädäckets kanske viktigaste funktion är att den på ett fint sätt suddar ut gränsen mellan ute och inne. Frukostar och middagar intas både barfota och i morgontofflor. Golvet möbleras på ett sätt som ger en ombonad inomhuskänsla, med dukar, krukor och sköna filtar. Har du ett litet tak över så kan du ha mjuka dynor ute även när det regnar.

 

Stor guide till trädgårdsgolv – Från natursten till trädäck!

Ta en närmare titt på de vanligaste materialen innan du väljer golv till din uteplats, gång, garage-uppfart eller innergård.

planera trädgård - vacker trädgård med trädgårdsgolv

Betongsten

Det finns en uppsjö av betongsten på marknaden. Du kan få dem i flera olika format i färgskalan naturgrå, antracitgrå eller i olika rosa nyanser. Du kan välja att kombinera flera olika format i olika mönster eller hålla dig till en bestämd sten. En stor platta ger ett mer stilrent intryck medan en den lilla stenen i spännande mönster kan vara både mer hållbart och charmfullt.

Trädgårdsgolv kan se varierat ut - viktigt vid planering av trädgård
Kalksten

Kalkstenen finns att få som oregelbundna plattor eller formatsågade i olika rektangulära eller kvadratiska former och storlekar. Den oregelbundna plattan är vanligast och har olika tjocklek. Den formatsågade beställs med en bestämd tjocklek från 30 mm och uppåt. Obearbetade ytor kallas klov-yta. Vill man ha en lite slätare sten kan den beställas med topphyvlad, hyvlad eller flammad yta. Kalksten finns i främst olika grå och röda/rosa nyanser.
Trädgårdsplanering inspiration - rustik bänk

Granit

Graniten köper du som kullersten (fältsten), gatsten eller som kvadratisk eller rektangulära hällar i olika format. Tänk även på vilken ytbearbetning du vill ha. Hällarna kan beställas med krysshamrad eller flammad yta. Gatsten har en så kallad råkilad yta. Finns framförallt i olika grå, gråröda eller röda färger.
Planera trädgård Skiffersten

Skiffer

Skiffern finns främst i två varianter: oregelbundna hällar utan bestämda format eller som rektangulära eller kvadratiska plattor med bestämda format. Skiffer kan vara nästan svart men är vanligast i lite olika grå nyanser. Det finns även skiffer med rödaktiga och ockrafärgade inslag.
Trädgårdsplanering inspiration - trädäck

Trädäck

Däcken byggs vanligtvis av tryckimpregnerat trä eller vanligt trallvirke som till exempel behandlas med järnvitriol. Ett annat vackert alternativ är sibirisk lärk, den finns att köpa som vanlig slät trall eller spårad. Den spårade är i stort sett halkfri.
Trädgårdsplanering inspiration - marktegel

Marktegel och markklinker

Marktegel är ett hårdbränt massivt tegel med naturliga jordfärger. Det är vanligast i ”tegelformat” men finns även i kvadratiska. Det finns röda-rödbruna färgskalor, olika gula nyanser eller grå – gråsvarta. Markklinker är ett hårt bränt keramiskt material och finns i olika format , färger och mönster. Vanligen tjocklek 30-50 mm.
Planera trädgård - natursingel

Natursingel

Med natursingel menas den rundade stenen, inte den krossade som är mycket vass att gå på. Natursingel kan du beställa i olika storlekar och färger.
Färgskalan hos natursingel varierar och beror på varifrån stenen är tagen. Ofta är det en blandning av färger i olika grå eller röda nyanser. Vilken fraktion du beställer beror vad du ska använda den till. Singel till gångar och vistelseytor 4-8 mm eller 8-16 mm. Till biluppfarter och gårdsmiljöer är det bättre med en större sten som inte fastnar i däckens spår; 8-16 mm, 8-25 mm eller 10-20 mm. ”När du väljer natursten eller betongsten: tänk på att välja en sten som är tjockare och med ett mindre format för ytor där du ska köra bil. Minst 50 mm tjocklek.”

Vilket golv passar bäst – Snabbguide?

  • Gräsmattan är mjuk, följsam och billig. Passar överallt utom alltför skuggiga lägen, gångytor eller biluppfarter.
  • Naturstensytan (granit, kalksten, skiffer) är hållbar och karaktärsfull – ger ett naturligt och exklusivt intryck. Får vacker patina. Kalksten är känslig mot olika syror och salt. Väj rätt tjocklek, format och ytbearbetning. Passar på mindre ytor eftersom den kan vara dyr.
  • Trädäcket är mjukt, varmt och billigt att anlägga. Halt när det regnar. Placeras så det harmonierar med husets och trädgårdens form och storlek. Passar till sittytor intill huset.
  • Natursingeln är följsam, vacker och billig. Knagglig att gå på barfota. Komplettera gärna med en stensatt yta vid din uteplats. Passar till biluppfarter, gångar, sittytor och som dekoration i planteringar.
  • Betongstenen är variationsrik, billig och hållbar. Stor färgvariation och många olika typer att välja på. Välj rätt tjocklek, format och färg. Passar till sittplatser, gångar och biluppfarter.
  • Markteglet och markklinker är hållbart, slitstarkt och vackert naturlig. Får vacker patina. Passar till sittytor, gångar och biluppfarter. Marklinker tål inte tung biltrafik.

Text och foto Mona Wembling

Trädgårdsplanering inspiration - syréner och dyl. Planera trädgård och få ett smultronställe värdig namnet

- Annons -