- Annons -

Trädgårdsinspiration – skapa en vacker villaträdgård

Grönskande växter och blombuskar som skärmar av, exotiska och klassiska lättskötta blommor eller varför inte en gång där det tittar fram vildvuxet gräs mellan stenplattorna? Här ger vi dig trädgårdsinspiration och vägledning som passar både gröna och mindre gröna fingrar.

Till en villa hör ofta en trädgård och vem har inte drömt om att ha en lummig grön oas på sina ägor att samla kraft från? Här ger vi dig tips och trädgårdsinspiration för hur du kan anlägga din villaträdgård – på ett sätt som passar dig!

Trädgårdsinspiration

Trädgårdstips – sudda ut gränsen mellan ute och inne

När det kommer till att anlägga trädgård så är ett av våra bästa tips att försöka sudda ut gränsen mellan vad som är utomhus och inomhus.

Trädgården får gärna kännas som ett uterum. Det du ska börja med är att fundera över vilken funktion du vill att din trädgård ska ha och hur väderstrecken ser ut. Grunna på om trädgården ska vara lättskött eller om du kan tänka dig att påta och fixa lite mer.

Tänk också på hur du ska kunna röra dig och var det ska finnas sittplatser. Lägg fokus på avkoppling, de viktigaste platserna i en trädgård är där du kan sätta dig och slappna av. Forma helt enkelt din trädgård på ett personligt vis i linje med tomtens förutsättningar.

Planera trädgård – en oas av väldoftande växter

Det finns massor av vägar för att förverkliga din trädgårdsdröm. Men för att ändå hålla det ganska grundläggande och ge dig tips på hur du kan utforma din trädgård är växtligheten en väsentlig del. För, växter av olika slag är otroligt viktiga för att få till det där vackra och lummiga.

När du ska anlägga din trädgård kan du tänka att du ska skapa din alldeles egna oas, som med fördel består av en blandning av gröna blad, slingrande växter och blomster. Men det är inte bara viktigt att trädgården är vacker, den ska dofta gott också.

Det är nämligen så att en av de största trädgårdstrenderna just nu handlar om doft. Här är medelhavets influenser en bra källa till trädgårdsinspiration. Exotiska växter som lavendel, pilträd och klätterväxter gör sig bra i kombination med väldoftande och lättskötta klassiker som nävor, perenner, kaprifol och pioner.

Nävor och perenner har dessutom en marktäckande effekt som motverkar ogräs och är återkommande från år till år. De exotiska växterna är däremot känsligare för kyla, om du vill ha kvar dem till kommande säsong kan du plantera dessa i krukor inomhus under kalla delar på året.

Plantera häck med snygga buskar som insynsskydd

För att få till variation och myskänsla i trädgården är det smart att variera olika typer av växtlighet och något som är fantastiskt att ha i sin trädgård är buskage.

Där finns det massor att välja mellan, med allt från väldoftande och spretiga syrener till vackert blommande Hortensia och den solgult lysande busken Forsythia. Några andra blomstrande varianter i olika nyanser och med olika anspråk är Spirea, Magnolia, Mahonia, Rhododendron och Schersmin.

Väljer du en färgglad busksort ger det känsla av harmoni till din trädgård och mjukar upp miljöer där det finns hårda ytor. Det du även kan göra är att plantera häck, de flesta buskar fungerar som häckväxter och är ett ypperligt insynsskydd som ramar in trädgården på ett mjukt och naturligt vis.

Ett annat sätt för att rama in och kanske dölja mindre vackra delar av tomten som parkering och soptunnor är att bygga enklare plank eller staket som döljer dessa platser.

Anlägga trädgård – börja med växtlighetens stommar

När du är klar med trädgårdsplanering vad gäller växtlighet så är det dags att planera och anlägga de yttre stommarna. Men det menas att du börjar med att rita upp var i trädgården träd och buskar ska vara. För att sedan fortsätta med gräsmatta och blommor.

Enligt regel kan det vara bra att börja längst bak i trädgården med större växtlighet. Anlägg sedan inåt med mindre växter för att skapa ett naturligt insynsskydd och rumskänsla bland det gröna.

Perfekt om du inte vill ha staket eller en häck! Du behöver inte vara så noga med växtzoner i din trädgård. Det gäller att plantera utefter vilka förutsättningar som finns på tomten. Om du vill ha små gångstråk i din trädgård så passar stenplattor utmärkt! Extra lummigt blir det om gräs får växa mellan plattorna. Annars är singelgrus också ett bra alternativ.

Låt fantasin flöda – när det kommer till trädgårdsinspiration finns det hur mycket som helst att få. Det är bara du som sätter gränserna!

- Annons -