- Annons -

Skydda dina växter – Trädgårdskalendern november

Nu kryper graderna fort nedåt och det är hög tid att skydda de växter som behöver lite extra hjälp att klara vintern. I trädgårdskalendern november ger vi dig råd om hur du skyddar dina växter under den kalla årstiden.

Rosor som är förädlade övervintrar bättre om de kupas. Med att kupa rosor menas det att man lägger upp mer jord runt stammarna över vintern för att skydda förädlingsstället. Använd hellre jord än barkmull när du kupar. Bark binder mycket vätska som sedan blir till ett istäcke och tinar långsamt till våren.
Trädgårdskalendern november

Växter i kruka är mer utsatta för kyla eftersom hela deras rotsystem är ovan mark och bara har den befintliga jorden och krukan som skydd. Ställ gärna växten på en mer skyddad plats, exempelvis under ett tak och intill en vägg. Då förhindrar du att den blir för blöt och den får värme och lä från byggnaden.

Många växter klarar sig trots allt bra i kruka över vintern men de som behöver skyddas mer är bra att hulda om lite extra.

Använd ett liggunderlag som klipps till i lagom höjd och längd. Linda biten runt krukan och knyt om med grova snören och vips har du både skyddat och dekorerat. Vill du göra det extra fint så trä en jutesäck utanpå och knyt om med ett snöre.

Djungelgrönt

Njut av mer grönska inne medan trädgården vilar. Stora växter skapar fin atmosfär och kan rama in rum och sittplatser. Skapa din egen oas och tänk på att komplettera med växtbelysning där så behövs.

Adams revben, eller Monstera, är en relativt lättskött växt med stora flikade blad som påminner om revbenens uppbyggnad. Växten är hemmahörande i tropikerna och det märks, då den med tiden får ett stort, utbrett och djungelliknade växtsätt. Går också att binda upp mot ett stöd för att få en mer kontrollerad form.
Trädgårdskalendern novemberFiolfikus är en annan frodig bladväxt men som har ett upprätt växtsätt. Bladen är stora och aningen fiolformade och växer utmed stammen som en grön pelare. Förgrenade och uppstammade exemplar kan bilda små träd. Fiolfikusens blad är känsliga för uttorkning och vill bli duschade dagligen med en sprayflaska.

 

av Elin Debora

 

 

- Annons -