Trädgårdskalendern feb/mars
2017
Odla groddar ifall du får odlingslust mitt i vintern
Det är lätt att drabbas av odlingslust trots att mörker och kyla råder ännu en tid. Flertalet växter går att börja förodla inne redan nu men jag väntar dock lite till och passar i stället på att odla groddar. Snabbt, lätt och supernyttigt!
Groddar odlas på ett mörkt ställe, exempelvis i skafferiet, tills de är färdiga. Det finns speciella groddningslådor som är smidiga att använda. Frön, bönor etc. läggs i ett glest lager på varje våning som har bottnar där vattnet kan rinna igenom.
Gör så här:
- Välj det du vill grodda och lägg fröna/bönorna/linserna i blöt ett dygn.
- Häll av vattnet och fördela dem på groddningslådornas våningar.
- Skölj och ställ dem mörkt.
- Fortsätt sedan att skölja groddarna två gånger per dag tills de är färdiga.
- Groddar som fått hjärtblad ställs ljust en dag för att bilda klorofyll.
- Förvaras sedan i burk i kylen.
Har man ingen groddningslåda går det oftast lika bra med en stor glasburk. Spänn ett finmaskigt tyg över öppningen med ett gummiband så går groddarna lätt att skölja och vattnet kan rinna av. Tänk på att volymen ökar jättemycket.
Goda favoriter
Rädisfrön, sanslöst goda med pepprig smak. Skiftar lite i färg beroende på sort.
Alfalfa, supertunna och fräscha, ljust grönvita.
Mungbönor, knubbiga, krispiga, milda groddar.
Skapa blommande blickfång i vintermörkret!
Förnya dina inomhusblommor och samplantera gärna flera sorter. Välj växter med olika utseende för att få spännande kontraster! Blanda till exempel spetsigt med mjukt och yvigt med strama former.
Läckra spetsiga pinnliljan, Sansevieria cylindrica, blir tuff kombo med en ljuvt blommande cyklamen.
En lättskött grupp som trivs på en något svalare plats. I ett fönster utan direkt solljus eller en liten bit in på ett bord. Tänk på att vattna regelbundet men att inte övervattna. Dra försiktigt bort överblommade cyklamenstänglar.
Spännande med namn!
Sansevieria har växten fått från en italiensk adelsman som levde på 1700-talet vid namn Sanseviero vilken var mycket odlingsintresserad. Cylindrica ger oss en beskrivning om växten cylinderformade blad.
Trädgården februari
Utanför fönstret syns en sovande trädgård och det känns långt till spirande grönt.
Passa på att tänka efter hur trädgården var i fjol. Kanske fanns det planteringar som saknade växter eller platser som hade kunnat göras mysigare?
Ta fram papper och penna och skriv upp vad som kan göras i trädgården i år.
Frossa i trädgårdsböcker och googla för inspiration. Även små ytor som balkong eller en farstukvist har oanade möjligheter!
Att tänka på nu!
- Blöt tung snö kan knäcka grenar på träd och buskar. Skaka av dem och ta en kratta för att nå högre upp.
- Skydda vintergröna växter mot den starka vårsolen. De avdunstar mycket vatten men kan inte suga upp nytt om marken är frusen och kan då få fula torkskador. Lägg över växterna med skuggväv eller juteväv, speciellt då på sydsidan.
- Fortsätt att mata fåglarna. Det finns olika fågelfröblandningar att välja på beroende på vilka fåglar man vill locka. Äpplen uppskattas också. Dela dem och stick fast på trädgrenar.
Visste du att
Den 14e februari är det Alla hjärtans dag, en stor blomsterdag.
Försäljningen av röda rosor beräknas i Sverige bli flera miljoner!
Dagen har sitt ursprung från medeltiden då man firade helgonet Sankt Valentinus. Firandet övergick så småningom till en dag för kärlekspar då man uppmärksammade sin egen ”Valentin”.
Text och bild av Elin Debora
2016
Ska träd beskäras?
Träd ute i det fria växer helt av sig själva och blir välväxta utan beskärning. Så varför behövs den då? Våra träd i trädgården har ofta specifika syften med sin existens som till exempel till prydnad eller för frukt, därför kan de behöva beskärning.
På vårvintern i februari till mars kan med fördel äpple och päronträd beskäras. Det är en stor fördel att de är avlövade för att man lätt ska se vad som behöver tas bort.
Fruktträd behöver en luftig krona där solens strålar kan nå in. Förr sa man att det ska gå att kasta en hatt genom kronan utan att den fastnar men så hård beskärning är lite för drastisk.
Värt att tänka på är att ett träd som beskärs vill kompensera förlusten av bladmassa genom att skjuta nya skott. Hård beskärning medför mycket vattenskott och det ger trädet ett spretigt utseende vilket blir svårare att beskära nästa år. Så att ta måttligt och ha en kontinuerlig plan för sina träd gällande beskärning är att föredra.
Dags för frö
Förväntan om ett nytt trädgårdsår kommer i takt med ljuset och nu i februari kan det i vissa delar av landet bjudas på en försmak av våren. I solens bleka strålar är det lätt till att fantisera om frösådd och spirande skott på fönsterbrädan.
Jag älskar att tidigt på året sätta mig med frökataloger och gå igenom vad som önskas under det nya året. Att så egna plantor är ofta lättare än man tror och i regel ett mycket ekonomiskt alternativ till färdigköpta. Många sorters växter går redan att börja förodla. Läs rekommenderad såningstid för den frösort du väljer så plantorna inte får för lite ljus och blir långa och gängliga.
I butikerna börjar det snart dyka upp lockande fröpåsar och även på internet finns ett stort utbud av fröleverantörer. Beställ hem kataloger och upplev att de lätt blir mer fängslande än den bästa roman. Ett härligt vårvinternöje!
Visste du att
I ett frö finns precis det som behövs för att det vid rätt betingelser ska kunna gro och bilda de första så kallade hjärtbladen. De i sin tur tar hand om fotosyntesen så växten kan fortsätta att utvecklas. Fantastiskt!
Tips på fröfirmor:
Impecta Fröhandel – www.impecta.se
Örtagårdens Fröer – www.ortagarden.com
Lindbloms Frö – www.lindbloms.se
Bra handverktyg gör arbetet roligare
– Satsa på en sekatör av god kvalitet som passar din hands storlek.
– Med en stångsekatör går det lätt att nå högt upp och den ger förvånansvärt stor kraft i klippet.
– En vass grensåg är ett ovärderligt verktyg och praktiskt är om skaft och blad kan fällas ihop och stoppas i fickan.
Felco 6 sekatör, Felco hopfällbar grensåg 600 och FISKARS Universalklippare UP84.
Planera din trädgård
Just nu när det ännu finns tid, innan växtsäsongen drar igång, är det bra att planera sin täppa.
En trädgård är föränderlig. Nyanlagda tomter är ofta som ett oskrivet blad och gamla uppväxta trädgårdar kan behöva föryngras och formas om de förväxt sig.
Det finns några grundpelare inom trädgårdsplanering att ta fasta på, de kallas för trädgårdens tak, väggar och golv. Tänk dig trädgården som ett stort våningsplan, redo att delas in i rum.
Träd ger både skugga och prydnad och skapar vackra lövtak. Behövs det tak fortare så är en träpergola ett gott alternativ. Den silar ljuset fint med klätterväxter klängandes på reglarna.
Trädgårdens väggar skapar du med hjälp av buskar, höga perenner samt häckar som blir fina avskiljare och gör det intressant för ögat att se vad som döljer sig bakom nästa hörn.
Golven i din trädgård kan vara allt från gräsmatta, plattor till singel eller liknande.
Är det en yta som inte ska beträdas så går det bra att plantera lågväxta perenner som en vacker blommande matta.
Med planering kan en blomsterrabatt bli minst lika lättskött som en gräsmatta. Gräsmattor behöver mycket skötsel för att ogräs och mossa inte ska få övertag. En rabatt som planteras med rätt avstånd mellan växterna kan fort växa samman och på så vis täcks jorden och ogräset minimeras.
Planeringstips
- Skriv upp om det finns favoritväxter som du vill ha i trädgården eller om den ska gå i en viss färgskala.
- Planera en del av trädgården i taget så känns varje projekt nytt och intressant.
- Mät upp den yta som ska göras om och rita ned den på ett papper. Rita sedan upp hur stor yta som behövs till exempelvis uteplats och rabatt.
- Ibland är det svårt att planera med penna och papper. Markera då i stället nya linjer och ytor med snören direkt på marken.
Mata fåglarna
Ännu kan det vara svårt för fåglarna att hitta mat så fortsätt att fylla på fågelborden med frön och sätt äpple- och päronbitar i träden så fåglarna kan äta av dem. Vill du göra något extra så fixa fina frökakor till våra små fågelvänner.
Du behöver:
- Kokosfett
- Fågelfrö av valfri sort
- Små kakformar av metall
- Snöre
Gör så här:
Fyll kakformarna till hälften med fågelfrön. Smält kokosfett i en kastrull och häll över fröna så de täcks. Lägg i en ögla av snöre med ändarna nere i blandningen. Ställ svalt och låt stelna och sedan är frökakorna färdiga att hängas upp i träden.
Ps. Har du inga kakformar så går det lika bra med muffinsformar av aluminium.
Våren är på väg! Förodla nu!
Så här i februari är det härligt att fram tekoppen och frökatalogen och börja sommardrömma. För inget går upp mot att sätta blommor på bordet som du själv sått, och tänk… smaken av den första solmogna tomaten. Med lite hjälp blir det både roligt, enkelt och lärorikt att förodla.
Det här behöver du:
- Fröpåsar
- Krukor – små plastkrukor
- Såjord – eller blomsterjord
- Minidrivhus med plastlock eller drivhuslåda
Mars är den stora månaden för förodling. Men redan nu kan du börja så många grönsaker och sommarblommor och på nära håll följa vårens och plantornas ankomst. Till exempel selleri, purjolök, aubergine, chili och paprika. Och bland sommarblommorna går bland annat palettblad, pelargon, sommarljus och verbena att så redan nu. Botanisera bland fröer och hitta dina favoriter, och läs mer på påsarna om lämplig tid för förodling. Bor du långt uppe i norr så sätt fröerna i slutet på den rekommenderade tidsperioden. Och bor du i söder så kan du sätta dem i början av perioden, men inte tidigare. Då blir plantorna bara långa och gängliga. Det bästa är att använda noga rengjorda krukor med hål i botten och färsk jord av den typ som anges på fröpåsen. Som täckning kan du använda klar plast som du gör hål i, eller ett minidrivhus med plastlock. Det är viktigt med luftning så att det inte blir för fuktigt. Det är praktiskt att samla krukorna på en bricka med liten kant och vattna direkt på brickan. Plantorna mår bäst på en ljus plast men inte i direkt solljus. Nu är det bara att vänta och vårda sådden. Nästa steg är omskolning och så småningom – utflyttning!
Så här gör du
1. Använd små plastkrukor, de är billiga, lätthanterliga och håller fuktigheten bra.
2. Samla krukorna i en drivhuslåda med kant eller ett miniväxthus med plastlock.
3. Fyll med såjord eller blomsterjord 2-4 cm. Mer jord till större frön. Tryck till jorden lätt. Såjord är lite snällare mot fröet och hjälper fröet att komma igång att gro.
4. Lägg i 2-4 frön i varje kruka. Täck med såjord 0,5-1 cm. Välj fröer som har lång utvecklingstid. Läs på fröpåsen. Strö gärna över lite vermiculite efter sådd. Det gör nämligen jorden varm och fuktighetsbevarande.
5. Vattna genom att spraya jorden försiktigt och vattna även på fatet/sålådans botten. Lägg på locket.
6. Lyft på locket om det bildas kondens. När hjärtbladen och två ytterligare bladpar kommit behövs inte locket längre. Odlingshylla i tre våningar som du kan ställa på köksbänken och få mer plats för odling.
7. Omskola plantan – flytta över till större kruka – när den fått 2-4 bladpar (utöver de första små hjärtbladen) och när den fyller ut krukan . Sätt nu en planta i varje kruka. Vissa plantor kan behöva omskolas två gånger om de växer mycket.
8. Vattna noga. Jorden får inte vara för blöt och den får inte torka ut för hårt. Gödsla först när plantan börjat växa i den nya större krukan, efter ca 2-3 veckor. Tillsätt en svag dos flytande näring i vattnet och öka successivt.
9. Flytta ut plantan när risken för frostnätter är över. Avhärda plantan under en tvåveckorsperiod, dvs vänj den vid sol, regn, vind och olika temperaturen, genom att sätta ut den korta stunder i början. Skydda gärna plantan med en fiberduk under de första dagarna ute.
10. Plantera ut i rabatter, köksland, eller stora krukor.
Lycka till!