- Annons -

Med ett fristående uterum fick Ulla och Christer Ringström den bästa utsikten över Västersjön. Där sitter de nu till långt in på kvällarna – utan att besväras av knott och mygg!

trendigt fristående uterum

Sommarhuset vid Västersjön i nordöstra Skåne köptes redan på 1950-talet av Christers föräldrar. Från början bestod det av ett rum och kök, men så småningom byggde man till och fick 60 kvadratmeter. När Ulla och Christer tog över sommarhuset,sålde de sitt hus.
— Två trädgårdar är en för mycket. Då blir det bara jobb och inte roligt, säger Ulla Ringström.

Så de sålde villan, köpte en centralt belägen bostadsrätt och byggde ut sommarhuset till 90 kvadratmeter.
— I mars förra året bestämde vi oss för att dessutom bygga ett uterum. Vi åkte till Willab Gardens mysiga utställningsbutik i Båstad och fastnade direkt för det här fristående uterummet. — Det fanns ingen naturlig placering för ett uterum intill huset, och med ett fristående kunde vi dessutom placera det så att vi fick bästa möjliga sjöutsikt, berättar Ulla Ringström.

Fristående uterum är en tydlig trend just nu. Den 1 januari 2008 ändrades reglerna så att man får bygga upp till 15 kvadratmeter utan bygglov. Men svenskar har i alla tider byggt små rum i trädgårdarna: bersåer, lusthus, växthus, punschverandor, orangerier och glasverandor – även kallade pensionärskuvöser!
— Södra Sverige har av tradition fler uterum, men det kommer mer och mer i Norrland nu. Allt fler upptäcker att man förlänger sommarsäsongen med många veckor, säger Tina Paulsson på Willab Garden.
— Och för de cirka 25 000 kronor det kostar en familj att åka till Medelhavet en vecka kan man få ett komplett uterum på tio kvadratmeter.

Trendiga uterum liten 232x131xBild_innehall_uterum.jpg.pagespeed.ic.LS2vFhVfPv
Familjen Ringströms uterum levererades i maj, och lagom till pingst, innan snickarna satte igång att montera upp det, målade Ulla och Christer alla trädelarna.
— Vi gjorde en del tillval, som lite tjockare isolertak och säkerhetsisolerglas. Det blev ingen vinterträdgård för vi har inget behov av att sitta där under de kallaste månaderna, men vi vill ändå kunna utnyttja det från tidig vår till en bit in på hösten.

Ett par veckor senare stod uterummet klart för invigning, och från maj och en bit in i oktober kunde makarna Ringström njuta av sitt uterum.
— Bor man vid en insjö så kommer man inte undan knotten som kan förstöra de ljuvaste sommarkvällar. Men här är så tätt att inte minsta lilla knott kan ta sig in!

Fyra snabbfakta:

Vilket uterum valde ni?
Fri Funkis från Willab Garden på 14,3 m2.
Varför fristående?
För att vi då kunde placera det så att vi fick bästa utsikten.
Det bästa med uterum?
Att det förlänger utesäsongen med ett par månader.
Kostnaden?
Cirka 40 000 kronor för uterummet, exklusive trädäck och hantverkare.

- Annons -