- Annons -

Så gör du din trätrall fin igen

Ser ditt trädäck, altan eller terrass i trä trist och gammalt ut? Funderar du på om du ska bygga nytt eller försöka rengöra? Med dagens produkter för rengöring blir valet enkelt – rengöring är både billigare, enklare och snabbare!

Ett trädäck som inte underhålls kan lätt bli missfärgat och angripas av alger eller mögel. Detta beror på den långsamma vattenavrinningen som bildar fukt och låter påväxten få fäste. Lämnas det obehandlat under längre tid är risken att träet angrips av röta, och det vill vi gärna undvika. Här kan du ta del av proffsens metoder för att få ett nytt, levande trädäck igen!

 

  1. Förberedelser

Det är viktigt att du först behandlar ytan och avlägsnar eventuella angrepp och ingrodd påväxt som alger eller mögel. Idag finns verkningsfulla medel som du enkelt sprutar på och låter verka över natten, innan behandling påbörjas. Undvik att utföra arbetet i direkt solljus eller på solvarma ytor, bäst effekt får du om du jobbar i skugga.

 

  1. Rengöring

Rengöringen är den viktigaste delen av processen. Välj ett miljövänligt rengöringsmedel som är biologisk nedbrytningsbart och fritt från gifter. Börja med att blötlägga hela träytan med vatten. Därefter applicerar du ett tunt lager rengöringsmedel som du låter verka i några minuter. Medlet löser upp smuts, fett och lösa träfibrer.

 

Borsta sedan ytan med en rejäl trallborste eller stålborste. Tips! Tänk på att borsta i träets fiberriktning för bästa effekt! För att få en så ren yta som möjligt kan du skölja av din borste i rent vatten emellanåt, här fastnar smutspartiklar och träflisor lätt. Även den skurade ytan mår bra av att sköljas av med jämna mellanrum. Arbeta dig framåt metodiskt, så får du en effektiv och noggrann rengöring av ditt trädäck.

  1. Efterbearbete

Ek och andra ädla träslag som lärk kan ibland få en mörkare yta efter rengöring, vilket enkelt kan förhindras om du föredrar en ljusare yta. Med blekmedel jobbar du snabbt upp en ljusare yta, samtidigt som du blir kvitt eventuella rost- och kalkfläckar. Så här blir din rengjorda träyta!

 

Mer information kan du hitta här!

 

- Annons -