- Annons -

Guide: plantera vårlökar för bästa resultat

Det är hög tid! Det är nu, under hösten, som vårlökarna måste planteras. Från september månad och fram till dess att tjälen tar över har du tid att få lökarna i jorden. Beroende på var i landet du bor skiljer det sig åt när bästa planteringstid infaller. I södra Sverige kan man vänta lite längre, även om förr är bättre än sent.

Att plantera är lätt och belöningen brukar bli magisk: det som planteras nu kommer att förvandlas till ett färgsprakande blomsterhav till våren. När allt är som mest grått och man tror att vintern aldrig ska ta slut tittar plötsligt små guldgula vintergäck upp ur myllan. Finns det ett tydligare och finare vårtecken?

De lökar som blommar på våren kallas ”vårlökar”, något som kan vara smått förvirrande eftersom det är på hösten som de ska planteras. Vårens blommor behöver dock tid på sig att rota sig i jorden, och då måste de ner i jorden innan vintern sätter in.

Exempel på vårlökar
Det finns många vackra blomsterlökar att välja mellan, och alla är inte lökar, även om de kallas så. Under begreppet inkluderas alla växter som kommer från en lök, knöl eller jordstam. I butikerna finns många vårblommor att välja mellan, allt från vackra klassiker till spännande nyheter. Här är några populära sorter:

  • Tulpaner
  • Hyacinter
  • Narcisser / påskliljor
  • Krokus
  • Allium
  • Vårstjärnor
  • Snödroppar
  • Vintergäck
vårlökarna
Hyacinthus, Tulipa, Narcissus, Chionodoxa

Så här planterar du dina vårlökar i 6 enkla steg:

1. Välj bra lökar
Vilka blommor vill du se i din trädgård? Sätt dig ner, planera och gör en ordentlig inköpslista. Att improvisera i butiken är ingen bra idé. Lökar kan köpas på många ställen, men som med allting annat är kvalitén viktig. Satsa på blomsterlökar i optimalt skick som förvarats och hanterats på ett bra sätt innan de hamnar i din rabatt. En del onlinebutiker skickar lökarna direkt till dig, från odlarna i Holland. Det innebär att du får fräscha och välmående lökar som inte tillbringat veckor eller månader på butikshyllorna.

2. Plantera lagom djupt
Vårlökar är inte särskilt kräsna, men det är viktigt att de hamnar på rätt djup i jorden. Stora blomsterlökar måste planteras djupare än smålökar. En tumregel är att gropen ska vara 2-3 gånger så djup som själva löken är hög. Om du valt tulpanlökar som är fem centimeter höga så ska planteringsgropen vara mellan 10 och 15 centimeter djupt. Om lökarna hamnar för grunt riskerar de att de att torka ut. Planterar du i kruka är det viktigt att krukan har ett hål i botten för dränage, annars riskerar lökarna övervattnig.

3. Rätt sida upp
Det kan låta självklart, men försäkra dig om att rätt sida på löken hamnar uppåt. Den toppiga sidan ska peka uppåt. Detta är särskilt viktigt när det gäller stora lökar.

4. En ensam blomma gör ingen glad
Grupper på 5 till 15 blommor skapar vackra blomsteröar med färg och liv. Se till att hålla ett visst mellanrum mellan lökarna, de får inte röra vid varandra. Stora blomsterlökar behöver 10-12 centimeters mellanrum och små lökar 5 -7 centimeter. För att kunna njuta av vårlökarna under en längre tid så kan du testa en så kallad lasagneplantering; plantera den lök som blommar senast, längst ner i krukan, fyll på med lite jord och plantera de något mer tidigblommande lökarna, ovanför. Fyll på med ytterligare ett tunt lager jord, följt av de tidigast blommande blomsterlökarna överst under ett sista jordlager. Resultatet är en vårplantering som blommar extra länge!

5. Benmjöl gör lökarna gott
När lökarna är på plats är det dags att gödsla med benmjöl och täcka över med jord. Benmjöl är en helt naturlig produkt som framställs av malda djurben. Det kanske inte låter så inbjudande, men för dina växter är benmjöl näring av bästa sort. Det är rikt på fosfor, är långtidsverkande och skyddar dessutom mot skadedjur. Glöm inte att vattna till slut.

6. Vänta
Nu finns det inte så mycket mer att göra än att vänta. Moder jord sköter resten av arbetet. Ett bra tips är att placera ut etiketter i rabatterna så att du kommer ihåg var lökarna gömmer sig under myllan.

- Annons -