- Annons -

Klimatcoachen: “Så tjänar du pengar på solceller”

De ger förnybar energi och kräver minimalt underhåll. Du kan dessutom sälja överskottselen vidare och få utdelning på solenergin. Vi har tagit hjälp av klimatcoachen Lasse Ejeklints räkneexempel för att ta reda på vad en villa kan tänkas få för utdelning av sin solenergi.

Läs mer om installation av solceller här.

Sälj vidare elen du inte förbrukar

Vad finns det egentligen för ekonomiska vinster att dra av en solcellsinstallation? Det är utan tvekan en stor investering, men den återbetalar sig med det dubbla inom ett par decennier.

Förutom Länsstyrelsens solcellsstöd som betalar en del av installationen, så kommer du få uteblivna utgifter i form av inköp av el och därmed sänka din elkostnad – och det du själv inte förbrukar kan du sälja vidare. Dessutom bidrar dina solceller till att öka tillgången till fossilfri och förnybar el.

Hur mycket solenergi kan en genomsnittsvilla producera själv?

– Begränsningen ligger i hur stora och soliga tak som finns tillgängliga på huset. Gynnsamt placerade solceller mellan sydost och sydväst, med en takyta på 45-50 m², producerar ca 7000 kWh per år. Hälften av produktionen sker under sommarmånaderna juni, juli och augusti, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Lasse Ejeklint har delat med sig av sitt räkneexempel för hur kostnaderna kan se ut för en större villa:

tjäna pengar på solceller

Hur ska vi läsa det här?

– Vi antar att du har en villa med 22 stycken gynnsamt placerade solceller på 45 m². Den installerade effekten är 7,26 kW. Priset för installationen blev 151 000 kronor, efter solcellsstödet 120 800 kronor. I genomsnitt producerar solcellerna i söderläget strax under 7 000 kWh per år. Antag att du säljer hälften av energin och behåller resten för eget bruk. Enligt detta exempel sparar du alltså in 4 862 kronor per år eftersom du inte behöver köpa all el du använder, och du säljer el med resulterad inkomst på 3 724 kronor!

Så man får en del tillbaka för sin investering?

– Ja, det kan man verkligen säga. I nuläget tar det ungefär 10-14 år för att få tillbaka investeringen , beroende på storlek och solinstrålning, och efter ca 25 år har du fått igen den två gånger med dagens förutsättningar.

Okej, men betalar jag skatt på den el jag själv producerar och förbrukar?

– Nej, ingen skatt, ingen moms.

Och det jag säljer?

– Samma där, ingen skatt och ingen moms, men en skattereduktion på 60 öre per såld kWh!

Ersättningen sker i tre delar

Soliga dagar när elproduktionen är stor och ditt behov litet får du ett överskott som du kan sälja vidare. Ersättningen består idag av tre delar:

  1. Du säljer din överskottsel till ditt elbolag. De flesta ersätter den sålda elen till samma pris som timpriset är för respektive timme. Du får alltså antal kWh som du levererar ut under en given timme gånger den timmens elpris. Hos Vattenfall får du dessutom en krona extra per kWh första året.
  2. Du får en skattereduktion på 60 öre per såld kWh.
  3. Du får en ersättning från elnätsbolag med ca 3-5 öre/såld kWh.

Vill du veta mer? Besök Vattenfall för att läsa mer om hur du kan sälja din överskottsel.

- Annons -