- Annons -

Solceller Steg för steg: från offert till mikroproduktion av solceller

Från offert till mikroproduktion – hur går det till? Tillsammans med Decasols projektledare Josip Glavas har vi tagit fram en steg för steg-guide där vi tar dig hela vägen från offert fram till ett tak som förser ditt hushåll med förnybar solenergi!

Läs mer om solceller här.

Idag är det många villaägare som installerar solceller på sitt tak, både för att minska sina klimatavtryck men också för att det gynnar plånboken att producera sin egen, fossilfria el. För att ta reda på hur det går till att installera solceller har vi pratat med Josip Glavas som är en av Decasols projektledare. Här tar vi dig genom processen med hans steg för steg-guide!

Men först och främst: behöver jag ansöka om bygglov?

– Nej, 2018 avskaffade man kravet på bygglov för solceller i de allra flesta fall. Det kan krävas bygglov för byggnader som är värdefulla sett utifrån historisk, kulturhistorisk, estetisk eller miljömässig synpunkt, eller om solcellerna inte följer takets lutning. Du kan fråga hos din kommun vad som gäller för just din fastighet om du skulle vara osäker.

Så hur går själva processen till? Här är projektledarens steg för steg-guide!

Steg 1: Få en offert och hemleverans

Hos Decasol kan du göra en offertförfrågan via deras hemsida eller per telefon. Du får hjälp att hitta rätt solcellspaket anpassat till dina förutsättningar och ditt tak. Då kan du också avgöra om du vill ha klassiska solpaneler, eller om du hellre vill behandla taket först och sedan sätta upp solceller tillsammans med en laddbox som är den nya trenden och passar extra bra om det är dags att köpa en elbil.

Från och med 1 Januari 2021 får du som privatperson 15% grönt bidrag för en komplett installation. Det är inget du behöver söka utan din installatör drar av det direkt från fakturan, precis som med ROT.

Steg 2: De sköter installationen på 1-2 dagar

Solcellerna levereras till dig några dagar före installationen. Sedan kommer installatören för att montera anläggningen, detta brukar ta 1-2 dagar. Decasol tar hand om allt, till exempel tar de kontakt med ditt elnätbolag så att de kommer och byter ut elmätaren utan kostnad. Mätarbytet behövs för att du ska kunna få betalt för den el du säljer tillbaka. Som kund väljer du själv till vilket bolag du ska sälja din el, men då måste du vara kund hos det bolag.

  • Följ din produktion via en app. Installatören kommer hjälpa dig att komma igång med en app där du kan följa din produktion av solel i realtid från mobilen eller surfplattan.

Steg 3: Slå på anläggningen och starta mikroproduktionen

När installationen är klar och elmätaren är utbytt är du redo att påbörja din mikroproduktion av solenergi! Följ dina solpanelers produktion via din app och börja förbruka din el. När din egen elproduktion är större än din förbrukning kan du sälja överskottet till ditt elbolag, oftast börspriset timme för timme. Dessutom får du en ersättning från ditt elnätsbolag, eftersom din el gör nytta i nätet. Den tredje delen som du får är en skattereduktion på 60 öre/kWh för den el du sålt.

Njut av att se på medan anläggningen underhåller sig själv och lycka till, önskar vi på Villalivet.

- Annons -