- Annons -

Att tänka på inför nyår

Det nya året är bara ett par dagar bort och många känner sig redan slutkörda efter all stress inför julen. Därför vill vi på Villaliv underlätta lite för er med en “Tänk På”-lista inför nyårsfirandet. Här ger vi er ett par praktiska tips som du borde tänka på inför nyår – allt från ekonomiska tips till tips på hur du tränar bort hundens skotträdsla och några tips för dig som vill spara in pengar.

Så minskar du hundens skotträdsla

Normalt är din hund kanske inte skotträdd men det är viktigt och klokt att ha den i åtanke eftersom smällarna blir högre och mer spektakulära med åren. Din hund ska känna sig trygg även vid nyår och vi tänkte dela med oss av några tips för att underlätta för er hundägare och för er hund.

För de hundar som är jätterädda så finns det lugnande preparat och då rekommenderar vi att ni pratar med veterinären. Träna inte bort din hunds rädsla med hårda tag, det ger oftast motsatt effekt. Försök ta reda på varför din hund är rädd, börja sedan långsamt att förebygga och komma över rädslan. Jobba med att minska stressen för hunden, ge den självförtroende och sedan kan ni gå ut på kortare promenader. Ta kortare promenader och hör ni knall så låt hunden bekanta sig med de på långt avstånd, sedan kan ni närma er långsamt för att låta hunden se vad som händer.

Tips för hundägare under nyårsafton

Om det är möjligt så låt din hund spendera nyårsafton med en orädd hund i ett rum där den känner sig trygg. Se till så att där finns gott om leksaker, en filt och dra för gardinerna. Ha gärna rummet upplyst och ha igång lugn musik som lugnar hunden och tar bort smällarna. Du kan ge hunden foder som minskar stressen. Du bör även rasta hunden ofta under dagen fram till nyårsafton – helst ute på landet där det smäller mindre. Håll din hund sysselsatt under smällarna, ge den ett märgben till exempel för att få bort fokus från smällandet. Det är viktigt att du som djurägare är lugn och skapar en säker och lugn atmosfär, din hund känner av det.

Praktiska och ekonomiska tips

Vill du skicka ett brev som du vill ska komma fram innan nyår så är det säkrast (enligt Posten) att du skickar det som ett 1:a-klassbrev senast den 29 december. Skickar du Ekonomibrev så var deadline den 27:e December för att du ska känna dig säker på att det når fram innan nyår. Brev som skickas ut i Europa så har datumet passerat, det var den 12 respektive 16 December, beroende på var i Europa.

Betala dina räkningar senast den 29:e December – du kan idag schemalägga dina betalningar om du betalar genom nätet. Skickar du in räkningarna med brev så borde du ha skickat in dem den 27:e December.

Tänk på att momsen på vissa tjänster sänks 2017 från 25 till 12%. Har du tänkt laga dina skor så borde du göra det efter årsskiftet eftersom det kan spara dig pengar som du kan lägga på annat.

Är dina vitvaror trasiga och behöver reperation? Från 1 januari räknas dessa reparationstjänster med bland ruttjänsterna och arbetskostnaden blir därmed hälften så stor för dig.

Om du under 2016 har köpt rot och rutarbete så är det viktigt att alla dina räkningar är betalda innan 2017. Eftersom det är betalda räkningar som räknas med i vårens deklaration. Om du inte har betalt innan nyårsskiftet så hamnar de i deklarationen först 2018.

Grattis till er som fyller 66 år 2017. Det kommer vara förmånligare för er om ni kan flytta så mycket som möjligt av era pensions och arbetsinkomster till det året, sett både till skatte och jobbskatteavdraget räknat på från och med det inkomståret fyller 66.

Dubbelkolla uppgifterna med er bank, försäkringskassan, pensionsmyndigheten och skatteverket innan ni genomför beslut.

Villalivs NyårsQuiz

Glöm inte bort vår NyårsQuiz! Du kan vinna 5st trisslotter och kanske fira det nya året som en miljonär? Frågorna är Villaliv-relaterade med inslag av roliga händelser från 2016. Du deltar genom att gå in på länken eller att klicka på bilden nedan: https://villalivet.se/quiz/

quiz

- Annons -