- Annons -

Detta gäller vid stormdrabbat hus

Nu är det säkerligen många som undrar om villaförsäkringen verkligen ger ersättning för skador vid storm. Du har rätt till ersättning! Men däremot inte för allt. Du har rätt till ersättning beroende på vilken skada du har drabbats av, från olika försäkringar till exempel Villaförsäkringen och bilförsäkringen. Tänk på att anmäla skadan för ett stormdrabbat hus så fort som möjligt.

stormdrabbat hus

Skador på lösöre och villa

De flesta villa-/hemförsäkringar ger ersättning för skador på lösöre och villor om styrkan varit på minst 20 eller 21 m/sek – storm betraktas vid stormstyrka på minst 21 m/sek. Om din villa skadas av svagare vindar än så, får du ingen ersättning eftersom försäkringsbolagen i flesta fall anser att ditt hus bör tåla sådana vindar. Däremot ersätts skador på puts- och skorstensbeklädnad oftast bara om något föremål som stormen blåst omkull eller ryckt loss träffat huset. Blir varorna i din kyl och frys förstört på grund av strömavbrott så kan du ha rätt till ersättning från hemförsäkringen. Ta omedelbar kontakt med försäkringsbolaget innan du slänger något, annars kan det bli svårt att förstå och uppskatta värdet.

Se upp för fallande träd även efter stormen!

Om ett träd på din tomt faller över din eller grannens villa så kan du eller grannen få ersättning via er villaförsäkring, såvida inte trädet varit i så pass dåligt skick att det borde vara nerhugget. Se gärna över detta med ditt försäkringsbolag.

- Annons -

fällande träd

 

Skador på tomtmark, inklusive t ex träd och staket, ersätts inte.

Skador på ett garage eller växthus ersätts inte heller, däremot ersätts skador på ditt hus om de orsakats av att träd på din tomt blåser omkull. Om du har en tilläggsförsäkring för din villa kan du få ersättning för skador på din tomt. För stormskador gäller en grundsjälvrisk på mellan 1 000 och 3 000 kr beroende på försäkringsbolag.

Läs också: Förhindra översvämning i källaren

Du har inte rätt till ersättning från villaförsäkringen för stormskador på båthus, och staket. Du får ingen ersättning för till exempel förstörda blomrabatter, buskage och träd.

Tänk däremot på att du kan har rätt till ersättning via villaförsäkringens villaskydd – om stormen gjort så att du har missat en bokad resa.

storm

Enkla tips på hur du förbereder dig och din villa för storm:

  • Skruva fast allt som är löst kring huset. Plocka in lösa föremål runt huset och lägg det i garage eller förråd. Det kan vara allt från antenner till trädgårdsmöbler och krukor, sådant som du inte vill att stormen / vinden kommer åt. Gör det så säkert utomhus som möjligt då det kan vara svårt och farligt att gå ut när saker riskerar att flyga omkring.
  • Se över din bil och det som finns runtomkring. Är du rädd att ett träd faller över, så kör in den i garaget. Saknar du ett garage så kolla skicket på träden och gör en bedömning.
  • Kolla soptunnorna, spänn gärna fast dem och även locken så att de inte blåser upp. Det är alltid lika tråkigt att plocka upp när en soptunna har vält och smutsat ner.
  • Ta hjälp av dina grannar och hjälp dem att säkra deras hus. Grannens skydd är också ditt skydd. Många har grannar som är äldre och inte klarar av att säkra allt på egen hand. Ta hand om varandra. Flyger grannens studsmatta in och skadar din egendom så kan det vara du som får stå för notan. Faller grannens träd ner på ditt hus så är det du som får hantera ärendet. Försäkringsbolaget står för kostnaderna men du kan få betala självrisken. Anser försäkringsbolaget att grannens träd varit ruttet och gammalt så är det fortfarande ditt försäkringsbolag som får betala kostnaderna men då är det grannen som står för självrisken. Kolla upp med ditt försäkringsbolag om vad som gäller.
  • Är dina takpannor hela? Dubbelkolla så att alla dina takplåtar är förankrade samt att det är rensat i alla rör och rännor och att dessa är fastskruvade.
  • Glöm inte bort regnet – med storm och regn kommer oftast översvämningar.

Dubbelkolla med ditt försäkringsbolag om vad som gäller för stormdrabbat hus som tillhör dig.

- Annons -