Bästa sättet att putsa fönster utan ränder

Putsa fönster utan ränder

Putsa fönster utan ränder, snabbt och enkelt

Alla behöver då och då putsa fönster för att de inte ska se smutsiga och fläckiga ut. När solen tittar fram kommer den skoningslöst att avslöja dåligt putsade fönster.

Ljusinsläppet innebär att allt som fastnat på fönstren genom åren plötsligt går att se tydligt och det är ingen vacker syn om du skjutit upp fönsterputsningen för länge. När det är dags för vårstädning är det till exempel ett bra tillfälle att också ta tag i att putsa fönstren. Oavsett om det rör sig om moderna plastfönster eller äldre träfönster måste du göra på rätt sätt om du vill ha ett skinande rent resultat.

Erfarna fönsterputsare har delat med sig av sina bästa fönsterputsningstips. Här kommer en guide som hjälper dig att lyckas nästa gång det är dags att tvätta och putsa fönster utan ränder.

Putsa fönster utan ränder
Man behöver inte ett förråd med tvättmaterial för att putsa fönster rena. Vanligtvis räcker det med varmt vatten, trasa, fönsterskrapa och svamp.

 

Vad behövs för att putsa fönster?

Det här behöver du:

  • Hink med varmt vatten
  • Diskmedel
  • Svamp eller trasa
  • Fönsterskrapa
  • Torr trasa som inte luddar, till exempel gamla handdukar

Nu kanske du tänker: Varför inte fönsterputsmedel? Anledningen är att sådana medel lätt ger en slags hinna på fönstren som kan göra dem flammiga. Även proffsen brukar anse att ett par droppar diskmedel i vattnet är det bästa putsmedlet. Angående fönsterskrapan gäller det att inte snåla för mycket.

Skaffa en bra fönsterskrapa och vill du ha bästa möjliga resultat kan det löna sig att betala lite extra. Bladet på fönsterskrapan ska gärna vara utbytbart och gummi håller längre om det förvaras i en plastpåse. Använd inte en duschskrapa eller någon annan form av skrapa som inte är avsedd för fönsterputs. När det ska torkas använd inte hushållspapper eller något annat som luddar, utan satsa på till exempel gamla handdukar eller en mikrofiberduk.

Läs också: Lär dig kitta och måla dina fönster.

Ett tips är att inte putsa fönster när solen skiner, eftersom då torkar rutan fortare och då finns risken att du inte hinner skrapa klart innan fönstret torkat. Det kommer leda till ränder. Välj istället en mulen dag.

Om du har fönster som sitter högt upp kan du behöva en stege, men tänk alltid på säkerheten. För väldigt utmanande fönsterputsning är det i regel bäst att anlita professionell hjälp.

 

putsa fönster tips
Det bästa sättet att putsa rent fönster utan ränder är också det enklaste – mycket vatten, noga torkning och metodiska drag är oftast det enda som behövs. Svårare än så är det inte!

 

Steg-för-steg instruktioner för att putsa fönster

Såhär går du tillväga:

  1. Undersök om det finns några stora fläckar. Gnugga i så fall bort dessa. Riktigt svåra fläckar som till exempel målarfärg går att skrapa bort med ett rakblad, men se till att blöta fönstret först och var försiktig.
  2. Doppa trasan eller svampen i vattnet och gnugga ut vattnet över rutan så att fönsterputsen hamnar överallt. Slarva inte och ta tillräckligt med vatten för att täcka rutan.
  3. Börja från höger och dra med fönsterskrapan från toppen till botten av fönstret. Försök använda ett lagom hårt tryck. För slappt skrapande kan ge ett mindre lyckat resultat och för hårt skrapande kan i värsta fall skada fönstret. Stanna heller inte på vägen under skrapandet, utan gör allt i långa drag. Mellan varje drag kan du torka av skrapan med en torr handduk. Fortsätt tills hela fönstret är skrapat.
  4. Torka av kanterna. Eventuella vattenränder uppstår ofta för att man glömmer att torka ordentligt och vatten rinner längs rutan. Längst lister kanske du heller inte kommit åt riktigt med fönsterskrapan. En annan orsak kan vara att man använder en smutsig eller för blöt handduk. Byt gärna handduk med jämna mellanrum.
  5. Öppna fönstret och upprepa proceduren på insidan. Den behöver inte nödvändigtvis rengöras vid varje fönsterputsning, men åtminstone någon gång per år är det klokt att göra en fullständig rengöring.