Belysning i hemmet – punktbelysning
Punktbelysning är den perfekta inomhusbelysningen om du vill skapa både liv och harmoni i rummet. Istället för en skarp taklampa kan du fördela ljussättningen till olika delar av rummet. Här tipsar vi om hur du skapar den perfekta punktbelysningen.
Det är inte förrän du kommer in i ett rum med riktigt bra punktbelysning som du märker vilken känsla som skapas i rummet. Oftast tänker du inte på hur ljuset påverkar rummet, utan märker endast den stora skillnaden när du väl är klar med förändringen. Det är inte så knepigt som det kan låta, ta del av tipsen nedan och skapa ett helt nytt rum genom att endast förändra ljussättningen.
Fördelarna med punktbelysning
Istället för att nöja dig med en vanlig taklampa som rumsbelysning kan du använda dig av flera ljuskällor vilka är kopplade till en och samma enhet, som till exempel spotlights. Då kan du på ett enkelt sätt rikta ljuset mot speciella områden i rummet vilket skapar en helt annan känsla.
Har du fina tavlor som du vill belysa, någon speciell möbel eller ett vitrinskåp med fina glas blir det väldigt effektfullt med punktbelysning. Du kan även på ett mer lättsamt sätt skapa harmoni och lugn genom att mörklägga rummet och istället välja inomhusbelysning som riktar sig mot dessa speciella områden. När mörkret lägger sig kommer en väldigt mysig miljö att skapas.
Olika typer av punktbelysning
Det finns olika typer av ljussättning när det kommer till att belysa enstaka delar av rummet. Antingen väljer du klassiska downlights i taket, armaturer med ställbara spotlights eller lösa spotlights som kopplas in i ett vanligt vägguttag.
Om du funderar på vanliga spotlights, eller så kallade downlights, behöver du ta hjälp av en elektriker. Vanligtvis måste du sänka ner taket en bit för att ge plats åt och installera lamporna. Det är allra vanligast att se infällda spotlights i köket eller badrummet, där du har möjligheten att dimra ner ljuset beroende på vilken stämning du eftersträvar. En dimmer kan elektrikern enkelt installera.
En viktig punkt när det kommer till spotlights är att satsa på LED-lampor. LED-lampor förbrukar mycket mindre energi jämfört med halogenlampor vilket betyder att de också håller en mycket lägre temperatur. Brandrisken är väldigt liten med denna typ av rumsbelysning samtidigt som elräkningen blir mindre.
Andra spotlights och armaturer
Vill du inte ställa till med ett stort projekt kan du istället välja att införskaffa dig spotlights som kopplas in i ett vanligt vägguttag eller som endast kräver batterier. Handlar det om att belysa en bokhylla, en läshörna eller en tavla kan det vara smidigare om du håller dig till spotlights med sladd. Då kan du fästa lampan på önskat ställe i rummet och sedan koppla in lampan i ett vanligt vägguttag.
Det tredje alternativet är armaturer eller skenor med flera spotlights kopplade till en och samma enhet, vilka oftast är reglerbara. En sådan kan man enkelt installera på egen hand, precis som med vilken taklampa som helst, och sedan rikta varje spotlight åt det håll som önskas. Det positiva är att de kan användas som både allmänbelysning och punktbelysning inomhus. Rummet blir upplyst när du tänder lampan samtidigt som önskade områden i rummet blir mer upplysta än andra.
Lycka till med ljussättningen!