- Annons -

Lär dig rengöra ugn miljövänligt

Är ugnen full av smuts och beläggningar från matrester? För att hålla den fräsch finns massor av alternativ på marknaden, men det bästa för miljön är trots allt att du håller dig till husmorsknep. Såhär kan du göra för att enkelt hålla ugnen fräsch.

Det är lätt att skjuta på ugnsrengöring eftersom det tar både tid och energi. Vi ska inte heller sticka under stolen med att det är riktigt tråkigt. Dock är det viktigt att städa ugnen regelbundet, speciellt om den används ofta. Spillda och fastbrända matrester, fett, smulor och beläggningar blir bara värre om de byggs på med tiden. Vi på Villaliv tipsar om de mest effektiva sätten som rengör ugnen snabbt och smidigt, så att du får tid över till annat. Välkommen att ta del av våra bästa husmorsblandningar – helt utan kemikalier!

rengöra ugn

Tips på miljövänlig ugnsrengöring

Det allra bästa är såklart att rengöra ugnen med en fuktig trasa och lite såpa efter varje gång du använder den. Om du inte hinner eller om smutsen sitter kvar ändå, kan en storrengöring vara nödvändig. Nedan följer en lista på husmorsblandningar som visat sig effektiva för rengöring av ugn.

  • Bikarbonat med salt och vatten. Blanda ihop en röra på lika mängd bikarbonat, salt och vatten. 1 dl av varje brukar vara lagom. Detta smetar du sedan in ugnen med och sätter på värmen på 200 grader. Låt därefter ugnen svalna och sedan kan du torka bort röran.
  • Bakpulver och vinäger. Blanda några skedar bakpulver med vatten i en skål tills det blir en pasta. Smeta sedan denna på ugnens alla sidor så att de täcks. Låt pastan sitta i ungefär 12 timmar och ta därefter en våt trasa och torka av så mycket som möjligt. Efteråt kan du hälla lite vinäger i en sprayflaska och spraya de områden där smuts eventuellt sitter kvar. Rengör sedan med en trasa och sätt på ugnen på låg värme tills den torkat.
  • Ättika. Häll en rejäl skvätt ättika i en ugnstålig form eller skål och placera denna mitt i ugnen. Sätt på ugnen på 50 grader. Efter en timme har syran i ättikan i kombination med fukten löst upp smutsen. När detta är klart kan du torka rent med en trasa med lite såpa och vatten på.
  • Såpa. Att rengöra ugn med såpa kräver inte mycket ansträngning. Smörj in alla ugnsytor med såpa utan att blanda ut den, och sätt sedan på ugnen på 100 grader i ungefär 20 minuter. Därefter kan du enkelt torka bort såpan med en fuktig trasa och smuts och beläggningar följer smidigt med. Du kan även blanda tvättsåpa med vatten i en blomspruta och spraya hela ugnen och sedan utföra samma värmebehandling.

OBS! När du rengör ugnen ska du alltid vara noggrann med att vädra ordentligt i köket samtidigt. Se också till att du har en bra arbetsposition och inte riskerar att få stänk från produkter eller smuts i ögonen.

Rengöra ugn med verktyg

Om du inte vill blanda till pastor, krämer eller röror kan du även använda verktyg för att rengöra ugn. Börja och avsluta i så fall alltid med att torka av ugnen med en fuktig trasa för att få bort överflödiga beläggningar. När du torkat av kan du gå på med verktygen. Förslagsvis kan du använda dig av en rakhyvel eller en speciell skrapa för glaskeramikhäll som du skrapar bort beläggningarna med. Andra redskap som fungerar bra när du ska städa ugn är materialet svinto, en disksvamp med rivig yta eller sockerbitar att gnugga med. Är ugnen mycket smutsig och exempelvis full av smulor förenklas rengöringen av att du dammsuger ur den först. Om du väljer att rengöra ugn med hjälp av verktyg är det viktigt att ugnen alltid är helt kall och avstängd innan du börjar arbetet.

- Annons -