- Annons -

Boktips 2021 – Redaktionens val

Höstdagarna kan ibland bli mörka och regniga. Vad passar bättre än att kura ihop sig med en stor filt, krypa upp i soffhörnet och läsa en bra bok?

Tänd ditt favorit-doftljus och gör en god kopp te. Vi har valt ut några nyheter som vi tipsar om. Läs våra boktips för 2021 här!

Diadonnas balkanmat

Författare till Diadonnas balkanmat: Diana Dontsov.

balkanmat

Mustig och maffig, generös och vansinnigt god. Sådan är maten från Balkan och det är dags att följa med på en resa till en sagolikt vacker del av Europa där gästfrihet och traditioner vävs ihop med rustika smaker-smaker som allt mer börjat hitta fram till svenska hem.

Den som tar med oss på färden är ingen mindre än Diana Dontsova, för sina hundratusentals följare känd som Diadonna, prisbelönt matkreatör, skribent, fotograf och poddare.

Född i Småland med föräldrar från Balkan har Diana ett ben i båda matkulturerna och kan ledigt integrera svenska råvaror med fantastiska balkanrätter.

Resultatet är en fest för ögat och gommen. Boken innehåller klassiska balkanrätter som burek, çevapçiçi, ajvar och baklava, men du kommer också att göra många nya bekantskaper. Att bli bjuden på en riktig meze med smårätter kan bli en oförglömlig upplevelse när smakerna höjts till en extra nivå och vännerna samlats kring bordet för en helkväll.

Vi tävlar ut 2 exemplar av boken Diadonnas balkanmat här!

Vinnarna presenteras här den 29:e oktober.

Hon hette Esmeralda

Författare till Hon hette Esmeralda: Minna Tunberger, Melinda Jacobs.

Lilla Hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda sveks av myndigheterna och tvingades lämna det familjehem som hon hade vuxit upp i sedan sju veckors ålder.

Här får vi med familjehemsmamman Melinda Jacobs egna ord veta vad som egentligen hände. Vi får komma nära Esmeralda, vars öde har kommit att påverka så många. Vi lär även känna Melinda på djupet och får veta varifrån hennes driv att hjälpa barn kommer.

Inte minst får vi följa Melinda i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring – en kamp som leder till en lagändring där man äntligen börjar ta hänsyn till barnets bästa.

 

Julegrisen

Författare: J.K Rowlings

Julegrisen

Den 12 oktober smäller det! Då lanseras Julegrisen, J.K Rowlings första barnbok sedan Harry Potter. Jack älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. LG har alltid funnits där, genom hela hans barndom.

En julafton händer något förfärligt – LG är försvunnen. Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv – även gosedjur. Och Jacks nya gosedjur, Julegrisen (LG:s irriterande ersättare), har en djärv plan.

Tillsammans ger de sig ut på en magisk resa, för att leta efter det förlorade gosedjuret, och för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft. Illustratören bakom omslag och inlagebilderna är Jim Field.

NYTT från J.K. Rowling– släpps den 12 oktober

Hela livet

Författare: Anders Rosengren

hela livet bok

En läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar. Det var i baksätet på en taxi i New York som läkaren Anders Rosengren insåg vad som var fel.

Han hade blivit inbjuden att tillsammans med världsledande forskare tala om mat, stress och motion. Men trots alla svar från forskningen var det som om den viktiga frågan saknades: vad är det vi vill uppnå med alla hälsoråd?

Den frågan blev starten på utvecklingen av ett nytt koncept för att nå hälsa som skulle väcka genklang över hela världen. Följ med på en hisnande resa där de stora livsfrågorna vävs samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen.

Du får utforska hur stress och motion påverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till åldrande, hur din syn på tillvaron i stort färgar dina matvanor. Konceptet har visats förbättra människors hälsa i stora studier.

Lastbart

Författare: Björn Hellberg

lastbart björn hellberg

Strax före midsommar planerar Adrian och flickvännen Molly en minisemester. Han vill åka till Köpenhamn, men hon propsar på att få tälta hemmavid.

Till sist driver hon igenom sin vilja, och de båda ungdomarna slår nattläger vid en insjö – ett ödesdigert beslut.

Kommissarie Sten Wall och hans kolleger i Staden kastas in i en skrämmande brottshärva som kompliceras av att en av höjdarna i polishuset visar sig ha stark personlig koppling till fallet.

- Annons -