- Annons -

Boktips för vintern

Mörka dagar och dagarna börjar bli kalla. Vad passar bättre än lite fler boktips? Antingen för egen njutning eller kanske som julklapp till nära och kära? Här kommer några favoriter:

Konsten att tämja trä – Gemla och den svenska möbelindustrin

Författare: Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Anders Houltz, Kerstin Wickman

I boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin skildras människorna och livet på bruksorten, det gedigna hantverket att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800 – talet till våra dagar.

Det är en historia präglad av ödesdigra bränder, konkurser och en allt hårdare internationell konkurrens men också av passionen för hantverket, traditionen och det lokala. Här finns bland annat historien om böjträteknikens ursprung av Kerstin Wickman, essäer om design – och kulturhistoria av Sara Kristoffersson och nedslag i svensk industrihistoria av Anders Houltz. Det är också berättelsen om bruksorten Diö.

Depphjärnan – Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?

Författare: Anders Hansen

Succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen är tillbaka med en ny bok om hjärnan, där han reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner.

Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders Hansen visar här hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.

Tim

Författare: Måns Mosesson

Som ett fyrverkerimot natthimlen exploderade DJ:n och producenten Avicii. En musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen.

Men Tim Bergling var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016. Knappt två år senare tog han sitt liv.

”Tim–biografin om Avicii” är skriven av den prisbelönte journalisten Måns Mosesson, som genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikerkollegor kommit stjärnproducenten in på livet. Boken ger en ärlig bild av Tim och hans sökande–och väjer inte för de svårigheter som han, och många andra unga i dag, kämpar med.

Baka till jul – Från saffransbullar och pepparkakssnittar till julgodis och matbröd

Författare: Fredrik Nylén

I Fredrik Nyléns nya bok hittar du allt som man vill baka till jul! Här finns klassiker som saffransbullar, struvor, pepparkakor, knäck och vörtbröd, men också juliga favoritrecept ur h ans populära blogg Fredriks fika.

Dessutom bjuder Fredrik på nya påhitt som garanterat gör succé bland vänner och familj. Eller vad sägs om saffranschurros, en pepparkaksdoftande och knäckig äppelpaj och en fantastisk marängtårta med apels in och granatäpple? Allt bakat med glädje och kärlek, så klart!

Trollformler och besvärjelser för vardagliga händelser

Författare: David Sundin

En bok full med trollformler och besvärjelser för vardagliga händelser – för vår tid. Så att man kan få hjälp med att till exempel få äcklig mat att smaka godis, förbättra sitt wifi, fixa sovmorgon eller få någon att veta att man tycker om den.

En fantasifull bok med roliga och finurliga ramsor där man också kan få fundera lite kring de problem man känner att man kanske har. Men… kanske är det också så att den här boken är proppfull med magiska ledtrådar och hemliga koder – som tillsammans bildar en nyck el till ett storslaget äventyr?

- Annons -