- Annons -

Det börjar närma sig jul och det innebär en hel massa dekorationer hemma. Personliga pynt, frostade julgranar och vackra julkulor är extra hett i år. Men vad är årets julfärger egentligen? Och vilka julpynt ska plockas bort?

[emaillocker]Många minns sin barndoms jular i rött, grönt och guld med tomtar och renar i varje vrå. De traditionella julfärgerna har länge varit starka kulörer som verkligen sätter julstämning i hemmet. Sedan några år tillbaka har det röda och det gröna fått backa lite till förmån för det vita och lite mer minimala julpyntet. Men vad är det som gäller i år?

Årets julfärg är bruntjulfärg

Grönt har varit en stark färg inredningsmässigt hela 2017 men under julen kommer denna kulör att matchas tillsammans med brunt. Förra året var lila dominant i julfärgernas väg men denna jul kommer kulören brunt starkare än någonsin fram på julmässorna. Det kanske låter tråkigt med brunt, men faktum är att det blir riktigt vackert när bruna julkulor med kopparskimmer hänger i den gröna granen. Det passar bra till guld och ljusslingor med mjukt och varmt sken. Med detaljer i trä fångar du även där det naturliga, bruna som är så trendigt.

Andra julfärger som synts på julmässor inför vinterns stora högtid är aprikos, grått och vitt. Sedan är fortfarande rött julens färg och detta kommer förmodligen inte förändras i första taget, även om andra kulörer och nyanser kommer och går. Med röda juläpplen i ett fat med frostat julgransris är du aldrig fel ute till exempel, oavsett övriga jultrender gällande färger. [/emaillocker]

Personligt och okonstlat

Det är flera julsaker som har fått extra fokus i år. Borta är det opersonliga som länge präglat inredningsstilen hos många, med allt i vitt. I stället ska det vara personliga detaljer i julpyntet, både i granen och på andra ställen i huset. Barnens pyssel får gärna pryda hemmet, liksom ditt egna.

Häng upp julkulor från din barndom som du har minnen och en personlig koppling till. Välj dina detaljer med omsorg, det viktigaste är att det känns som du och inte som taget från ett inredningsmagasin. När detaljerna speglar dig och din familj blir julpyntet samtidigt mycket mer personligt – det skapar i sin tur en ombonad och mysig känsla.

Djur med tomteluvor och frost i pälsen

Bort ska tomtar, konstigt nog. Fram ska djuren och känslan av den magiska julskogen får gärna forma hemmet.  Både granar, pepparkakshus och pynt får ha skogens djur som tema. Gärna med luva och julklappar och lite frost i pälsen.

Frost på granens gröna grenar

julfärg

Något som syns väldigt starkt i jultrenderna detta år är gröna granar med frost på grenarna. Det får enligt experter inte vara för mycket skum så att frosten liknar snö, det rätta är i stället att satsa på en lite dyrare spray så att frosten verkligen ser ut som frost. Tillsammans med frosten får gärna kristaller hängas så att granen ser ut att ha äkta istappar.

Julfärger och övriga jultrender 2017

Sammanfattningsvis handlar jultrenderna 2017 om att göra högtiden personlig och skapa sin egen variant av julinredning. Det är i detaljerna du får fram julkänslan och med egengjort pyssel. Dekorera med djur och natur i julstämning samt frostade julgransgrenar, så har du kommit en lång bit på vägen.

Det är alltså naturen och det klassiska som står i fokus, med mycket trä, röda äpplen och äkta granris. Fårskinn och hyacinter är liksom tidigare år fortfarande väldigt populära att ha framme vid jul, liksom extra ljusslingor och snörosor. Årets julfärg är brunt och detta går igen i trädetaljer men även i de bronsskimrande julkulorna som hängs i julgranen.

Men julen handlar om att pynta på det sätt som en själv föredrar, så se till att göra julen till din egen – oavsett trender.

- Annons -