- Annons -

Nu när våra hem blir allt smartare finns nu möjligheten att installera så kallade smarta lås som du kan styra med hjälp av koder, appar eller magnetbrickor. Men vad säger hemförsäkringen när du släppt in en okänd person i ditt hem och du inte är hemma? [emaillocker]

smarta lås
Genom att ersätta ett vanligt lås med ett smart lås kan du underlätta vardagen, men vad säger hemförsäkringen? Bildkälla: Array.se

Ibland kan du behöva släppa in folk i ditt hem fast du inte är hemma. Tack vare smarta lås kan du nu slippa stanna hemma från jobbet eller lägga ut en nyckel, och istället släppa in personer via en mobilapp eller ge dem en speciell kod. Något som ger dem tillstånd att gå in i ditt hem fastän du inte är hemma. Men vad innebär det egentligen mot en bostadsägares försäkringsskydd? Vad täcker en hemförsäkring om du använder ett smart lås? Vi på Villaliv har tagit reda på vad några av försäkringsbolagen säger gällande användandet av smarta lås!

[/emaillocker]

Vad säger försäkringen vid inbrott?

Tre av de stora försäkringsbolagen har under de senaste åren sett en ökning av samtal från försäkringstagare som frågar hur deras försäkring påverkas om de installerar smarta lås på sin bostad. Om ett hus med ett godkänt smart lås får ett inbrott behandlas brottet precis som ett hus med ett vanligt lås med traditionell nyckel. Där kan du alltså känna dig trygg i att villkoren inte har förändrats.

Insläpp i huset med tillfällig kod eller app

smarta lås
Bildkälla: Bravoden.no

Men om du väljer att släppa in en person med en tillfällig kod eller manuellt via lås-appen i din smart phone står du ansvarig för allt som händer i ditt hem. Detta gör att din hemförsäkring inte gäller eftersom du har gett tillstånd till personen i fråga att gå in i ditt hem i så kallat samskäl.

Skulle olyckan vara framme kan du alltså riskera att inte få ut något på din hemförsäkring, fast din dörr var låst.

Bildkälla omslagsbild: Talentum.com

- Annons -