Förhindra översvämning i källaren

KATEGORI

Översvämning i källaren – förebyggande tips

Att drabbas av en översvämning i källaren är långt ifrån angenämt och inte minst frustrerande. Därför är det viktigt att du som villaägare gör vad du kan för att förebygga så att detta inte sker. Här tipsar vi på Villalivet om hur du förebygger översvämning och vad du ska göra om olyckan väl är framme.

Det bästa du kan göra för att inte drabbas av en översvämning i källaren efter ett rejält skyfall är att arbeta förebyggande. Villaliv listar saker du bör tänka till kring och tipsar om olika åtgärder du kan vidta för att undvika att drabbas av en översvämmad källare.

Förebygg översvämning i källaren

 

översvämning källare
översvämning källare

I våra källare förvarar vi allt från olika verktyg, biltillbehör och hobbyföremål till saker som vi stuvat undan för att spara och andra värdefulla ägodelar. Och att få dessa skadade eller förstörda av en översvämning är inte precis något man vill ska hända. Därför är det viktigt att arbeta förebyggande och se till så att risken för att drabbas av översvämning i källaren minimeras, och det kan man göra på flera sätt.

Läs också: Jämföra villahemförsäkringar – så här gör vi!

Börja till exempel med att se över hur du har strukturerat din källare. Är det många saker som står direkt på golvet? Flytta upp dessa på hyllplan och undvik överlag att förvara värdesaker i ditt källarutrymme. Här är några enkla tips på andra förebyggande åtgärder:

 • Se över brunnar, lövsilar och hängrännor för att rensa dem från löv och annat skräp som kan bidra till större vattenansamlingar i nära anslutning till huset.
 • Är källaren även garage? Se till att hårdgöra garageuppfarten genom att till exempel asfaltera för att hindra markvatten att nå fastigheten den vägen.
 • Ha fungerande dränage invid husgrunden så att regnvatten leds bort från huset och inte in i det.
 • Säkerställ att alla källarfönster, om sådana finns, är vattentäta så att läckage härifrån minimeras.
 • Se över om golvbrunnar och vattenledningar inne i källaren verkligen är nödvändiga eller om dessa kan avvecklas.
 • Kontrollera så dina golvbrunnar är utrustade med bakventiler för att förhindra dämning (när vattnet kommer in i rummet på grund av baktryck) alternativt om det går att förse källaren med låsbara golvbrunnar.
 • Bra kan vara att även se över vilka lutningar som finns, till exempel marken i nära anslutning till källaren och sedan ändra lutningens riktning bort från hemmet.
 • Undvik att förvara dyrbara eller fuktkänsliga föremål i din källare.

Så gör du om du drabbas av översvämning i källaren

Att arbeta förebyggande mot översvämning i källare är ingen garanti för att du inte kan drabbas i alla fall. Så om olyckan är framme och översvämning är ett faktum kan det vara bara att känna till hur du bör agera.

 1. Slå av strömmen – vatten kan bli strömförande så slå av strömmen till källaren så fort du märker att den börjar översvämmas, se dock till att eventuell dräneringspump inte stannar.
 2. När vattentillströmningen avtagit – anmäl skadorna till ditt försäkringsbolag och till din VA-leverantör.
 3. Dokumentera vattnet – fotografera hur mycket vatten som kommit in i källaren och du kan även se om det finns egendom som inte blivit skadad och denna kan du såklart rädda förutsatt att du inte riskerar din säkerhet vid räddningen av prylen.
 4. När översvämningsvattnet är borta – se till att fotografera skadorna vattnet orsakat och dokumentera allt till försäkringsbolaget, släng heller ingenting av det som förstörts innan ditt försäkringsbolag hunnit besöka källaren och själva kunnat se skadan vattnet orsakat.
 5. Ställ in en avfuktare för att bli av med fukten från översvämningen för att förhindra ytterligare skador i hemmet såsom mögel med mera.

översvämning i källaren

Bra att veta om ersättning och försäkring vid källaröversvämning

En viktig sak att veta om man drabbats av en översvämning i källaren är att du kan få ersättning från både ditt VA-bolag och från ditt försäkringsbolag, beroende på översvämningens orsak. Är det till exempel VA-bolagets vattenledningar som orsakat skadorna och heller inte uppfyller de lagkrav som finns kan du begära ersättning för självrisk och även för andra kostnader som du inte går att få betalda av ditt försäkringsbolag. Vad försäkringen täcker varierar beroende på försäkringsbolag, så vill du veta vad som gäller för just dig är det till bolaget du har dina försäkringar hos som du bör vända dig.

Om ditt bostadsområde ofta drabbas av översvämningar kan det vara bra att kontakta kommunen så att de kan se över och bygga om sina ledningar i VA-nätet. Vid upprepade översvämningar i källaren bör du alltid anmäla till kommunen, särskilt om du upptäcker eller misstänker att översvämningen beror på VA-ledningssystemet.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -