- Annons -

VILLALIVET BESÖKER: FAMILJEN BORNSTRÖM

Cykelgarage är ämnet. När familjen Bornström i Bankeryd skulle renovera nedervåningen fattade de ett drastiskt beslut – bilen fick stanna utanför och garaget omvandlades till ett varmt aktivitetsrum med plats för familjens stora cykelintresse och där igenom ett cykelgarage.

I det smarta cykelgaraget kan man tvätta och putsa i inomhusvärme.

Löddra upp lite skum, det gör inget om det blir blött! Pappa Martin instruerar sönerna Vincent och Douglas som spolar rent en av familjens cyklar.

Vatten går bra, konstaterar han, så länge man inte sprutar med högt tryck in i mekanismen. Och att golvet blir nedskvätt gör inget – tvärtom, det är meningen.

Den ena väggen är klädd med tåliga, röda kakelplattor, det finns golvbrunn och avlopp och under de grå stenplattorna har familjen kopplat på den vattenburna golvvärmen. Ett blött golv efter cykelvård är snart torrt och trivsamt igen.

Familjen håller ordning i rummet och använder det också för viss träning, exempelvis på träningscykeln som är försedd med en tv-skärm där man smidigt lämnar Bankeryd under vinterhalvåret, åtminstone i fiktionen.

Det är som ett spel där du kan tävla med andra över hela världen.

“En röd fondvägg av kakel är både snygg och praktisk!”

Med golvvärme och en kaklad fondvägg blir rummet snart torrt igen efter en cykeltvätt.

Smart förvaring och smidig arbetsyta i cykelgarage

Det var när familjen skulle renovera det nedre planet i sutteränghuset som man fattade ett radikalt beslut. Man skrotade planerna på en ångbastu, förråd och traditionell garageplats för bilen. Istället gick man ”all in” med plats för familjens stora intresse av framförallt cykling och skidor, beroende på årstid.

Inte bara för att det är smidigt, det är ju en hobby och vi gillar att ha tillgång till grejerna, förklarar Martin.

Det inbjudande rummet är verkligen genomtänkt. En röd fondvägg av kakel är både snygg och praktisk och innebär att det går att använda vatten riskfritt. Smidig slang, och en utslagsvask från Biltema för några hundralappar ger ett proffsigt intryck. Förvaringen – fritids intressen som skidor och cykling drar med sig en del utrustning – är naturligtvis viktig.

Använd väggarna, tipsar Evelyn, cyklar är skrymmande men går att hänga upp. Dessutom har familjen hittat en smart lösning som nog ursprungligen var tänkt som butiksutrustning – Så kallade displayställ för cyklar börjar finnas till försäljning och är billiga, säger Martin.

Den personliga utrustningen, exempelvis hjälmar, är placerad i plastbackar och personliga påsar, och döljs i ett hyllsystem utmed ena väggen som täckts med gardiner.

Ordning och reda med verktygstavla och en bänk som också kan användas för att valla skidor.

Gillar aktiva semestrar

Cykelintresset involverar nu hela familjen, som tycker om att packa in utrustningen i bilen och – samtidigt som man gillar god mat och dryck – utforma semestern så att den också består av träning och rörelse.

Det är självklart härligt med strand men vi måste ha aktivitet, konstaterar Evelyn. Cyklingen är dessutom en bra motvikt mot ”skärmarna” som lockar. Till sommaren planeras en resa till alperna där man tar kabinlift upp och sedan cyklar ”downhill”.

Det är roligt med mycket teknik, förklarar Douglas, 11 år. När det är stenar i vägen får man antingen köra över eller åka förbi. Och det går fort, konstaterar pappa Martin. Cykelutrustningen har familjen byggt upp under många år, bland annat genom att köpa uthyrningscyklar begagnat.

Det går att få ihop väldigt fina cyklar om man är lite om och kring sig. Kolla Blocket och den lokala cykelklubben, tipsar Martin som också byggt själv, från delar.

Vid sidan av aktivitetssemestrar med hela familjen gillar föräldrarna att umgås själva genom träningen. – Vi tycker att det trevligt att sticka iväg på tu man hand, säger Evelyn. En långrunda på racer till Tidaholm, det blir nio mil tur och retur, och fikapaus förstås. Paret har cyklat Halvvätterns 15 mil ett par gånger tillsammans och Martin har kört hela den klassiska Vätternrundan, som faktiskt går förbi bara ett stenkast från huset i början av sommaren.

De nästan 20 000 cyklisterna som visslar förbi nedför backen med bedårande utsikt känner knappast till den trivsamma depån som familjen skapat strax intill, men de inspirerar Evelyn att ge sig på den riktigt långa rundan på 30 mil. – Varje år när de cyklar förbi känner jag, att någon gång ska jag göra det!

FAKTARUTA

Familjen Bornströms 5 tips för cykelgarage!

1. Våga ta utrymme så att det finns spelrum.
2. Kluriga förvaringar, använd väggar och hängande förvaring.
3. Tillgång till vatten och avlopp, cyklarna blir smutsiga.
4. En klädd fondvägg i kakel som klarar vatten.
5. Handla begagnat – det går att få ihop väldigt fina cyklar.

TEXT JOHAN WANGSTRÖM

FOTO ANNA HÅLLAMS

- Annons -