Faror för din hund och katt i jul

KATEGORI

Farorna för hund och katt i hemmet är som störst på hela året under julen.

Julmat, choklad, nötter och paketsnören, visst hör detta julen till, men kan också vara farligt för hund och katt i våra hem.

En hund kan i obevakade ögonblick utan problem svälja en hel julskinka eller saffranslängd och det kan innebära obehag för hunden och i vissa fall till och med innebära fara för dess liv. Här listar vi en del at det ni måste tänka på under jul och nyår för att få en lugn och mysig jul- och nyhårshelg utan veterinärbesök.

hund och katt 1

Choklad:

Choklad innehåller teobromin, ett ämne som hundar är känsliga för och som kan orsaka förgiftning. Har hunden fått i sig mycket, framför allt mörk choklad, kan den faktiskt dö så håll alla Aladdinaskar utom räckhåll!

Julskinka och julmat:

Se till att du sätter din julskinka på ett ställe där hunden inte kan komma åt den när den svalnar och att den sedan förvaras oåtkomligt för din hund så den slukar hela skinkan på en gång. Detta kan leda till saltförgiftning och ett besök hos veterinären för magpumpning.

För mycket fet mat ge kräkningar och diarréer, i svåra fall kan djuret få pankreatit (inflammation i bukspottskörteln) och behöva behandlas för detta av veterinär, men en liten smakbit går bra 😉

Ben på F: Ge aldrig din hund ben från fågel-, fisk- eller fläsk. Dessa är för små och kan fastna i gommen eller strupen. Benen i revbensspjäll flisar gärna upp sig och om hunden får i sig dessa benrester kan det leda till kraftig förstoppning, eller fastna i matstrupen och göra stor skada.

Läs också: Julbordsrecept: 15 Unika recept och tips för en magisk fest

Andra saker som kan leda till magpumpning: Ojäst deg från saffransbröd jäser i hundens mage och bildar alkohol. Har du riktig otur blir din vän alkoholförgiftad av detta.

Russin: Det är russin i brödet, russin i bullarna och det är russin till glöggen. Vindruvor i alla former (russin, korinter) är farliga för hund och katt och kan orsaka njurskador. Hur mycket som krävs för att det ska ge skador varierar från individ till individ. Hos en kan det vara ett russin, hos en annan ett helt paket. Symptom kan vara kräkningar, diarré, buksmärtor och slöhet. Dessa symptom kommer som regel inom ca 6 timmar. Efter 1-3 dygn kan njurskador tillstöta som till exempel visar sig genom att hunden kissar onormalt mycket, väldigt lite eller inte alls. Dödsfall har inträffat.

Rå lök: Symptom på lökförgiftning kan vara exempelvis aptitlöshet, diarré, kräkning, bleka slemhinnor, ökad hjärt- och andningsfrekvens, rödfärgad urin och buksmärtor så håll din hund borta från dina köttbullar och din Jansson som ju brukar innehålla mycket lök.

Nötter: Nötter är väldigt feta och kan ge bukspottkörtelinflammation. Macadamianötterna är farligast då de kan leda till neurologiska problem.

hund och katt 2

Julgran och julpynt:

Alla som inte har plastgran har ju vatten i julgransfoten. Tänk på att inte hälla någon form av gödningsmedel eller dylikt i denna då både hund och katt kan få för sig att dricka ur foten. Täck helst över foten ordentligt så att de inte kommer åt vattnet.

Hundmagar kan inte smälta granbarr så se till att dammsuga ofta under din gran.

Julklappar och julpynt kan skada om det vill sig illa. Trasiga julgranskulor av glas kan ge elaka skärsår, välj kulor i plast eller trä istället. Även julgransglitter kan bli farligt för en nyfiken katt eller en glupsk hund. Häng det så att djuren inte kommer åt det och undvik på så vis en tripp till djursjukhuset. Presentsnören är roliga att leka med, men om hunden skulle tugga i sig den kan tarmarna snöras åt och skäras sönder, med skadade tarmpartier som följd.

Tänk på att placera tända ljus utom räckhåll för djuren. En nyfiken nos, morrhår eller en viftande svans kan lätt ställa till med en olycka när det finns levande ljus. Pälsen blir snabbt svedd och det kan gå så illa att ljuset välter och startar en brand.

hund och katt 3

Julväxter:

Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Julros: Hela växten är giftig.

Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -