- Annons -

Att få rena fönster hemma behöver varken vara särskilt tidsödande eller jobbigt. Här ger vi dig tipsen som gör fönstertvätt till en rolig aktivitet med fina resultat. Lär dig putsa fönster på rätt sätt!

Det är inte allas favoritsysselsättning att en söndagseftermiddag plocka fram hink, trasa och en gummiskrapa, eller fönsterraka som det också kallas. Som tur är finns det genvägar och knep som underlättar jobbet med att få rena och fina fönster utan ränder och flammor. Det gäller att ha rätt städutrustning och rätt teknik.

Tips för smidig fönstertvätt

Det som krävs för att snabbt få rena och fläckfria fönster är bra verktyg och städmedel som underlättar fönsterputsningen. Tänk på att välja miljömärkta medel, vad du än använder!

En bra fönsterraka

En fönsterraka av kvalitet, eller gummiskrapa som det också kallas, är absolut nödvändigt när det kommer till att tvätta fönster. En bra gummiskrapa har ett utbytbart blad och raka kanter av gummi. Ett tips för att hålla gummit spänstigt en längre tid är att förvara rakan i en plastpåse. Om skrapan lämnar ränder efter sig på rutan är det en indikation på att det är dags att byta blad.

Gummiskrapa med påläggare

Det finns olika sätt för att effektivisera rengöringen av dina fönster. I många hem finns numera påläggare med tvättpäls bland städutrustningen. Detta är en gummiskrapa som har en pinne med päls på sig. En sådan blöter först ner fönstret och sedan används själva skrapan. Denna kan förenkla och snabba på fönsterputsningen.

Fönsterputs eller diskmedel?

Meningarna går isär huruvida fönstersåpa/fönsterputs eller diskmedel är det mest effektiva när det kommer till att tvätta fönster. Alla diskmedel innehåller olja för att inte torka ut händer, det kan lägga sig som en hinna på rutan där damm och ludd fastnar. Många som jobbar professionellt med fönsterputsning rekommenderar därför riktig fönstersåpa, som är lite dyrare än diskmedel.

Det finns dock husmorsvarianter som många använder sig av hemma. Ett tips är att putsa fönster med diskmedel och citron på riktigt fläckiga fönster. För att få bort ränder är ättika blandat med ljummet vatten en annan effektiv lösning. Om du också vill undvika att ludd från trasan hamnar på rutan är rådet att blanda cirka en tesked mjukmedel med en liter vatten när du tvättar. Lite såpa med hett vatten funkar även det. Om du blandar ner spolglans blir resultatet lite extra skinande.

Teknik för att få ett perfekt slutresultat

Ett användbart tillvägagångssätt som ger fina och rena fönster är följande:

  1. Doppa en svamp eller en trasa i din tvättblandning och gnugga hela rutan. Låt trasan eller svampen vara ordentligt fuktad utan att vatten rinner över hela fönsterrutan.
  2. Torka sedan av kanterna på fönstret med en luddfri handduk eller microfiberduk. Använd sedan fönsterrakan och dra uppifrån och ner. Starta i ett hörn och dra gummiskrapan nedåt längs hela fönstret, se bara till att torka av gummibladet med en torr trasa mellan varje drag så att ingen smuts skapar ränder på rutan.
  3. Använd gummiskrapan flera gånger på rutan med överlappning och låt de sista dragen vara på en torr ruta. Sedan gäller det att torka bort kvarvarande vatten i fönsterkanterna med den luddfria handduken eller en torr mikrofiberduk. Klart!

Glöm inte att tvätta mellan fönstren också, så att alla glaspartier blir rengjorda.

Ha detta i städskåpet

Fönstertvätt för rena och fina fönster

 

Det du behöver är alltså:

  • En hink att fylla med hett vatten.
  • Diskmedel eller en annan blandning av rengöringsmedel.
  • Trasa eller svamp.
  • En fönsterraka med gummiblad.
  • Luddfria trasor, till exempel kökshanddukar eller microfiberdukar.

Ett sista tips – tvätta aldrig fönster en dag med starkt solsken. När det är soligt torkar vattnet på rutan för fort och resultatet blir fula ränder som förstör hela fönstertvätten. Bäst är en mulen dag.

Lycka till med fönsterputsningen!

- Annons -