- Annons -

Brandsäkra huset

CHECKLISTA + EXPERTTIPS

[emaillocker]När det som inte får hända ändå sker är det bra att vara förberedd. Här berättar vi vad du kan göra för att minimera riskerna.

Grunden till ett bättre brandskydd är kunskap om var bränder startar. En tredjedel av alla bränder uppstår i köket. Runt en fjärdedel beror på att någon glömt spisen på. Soteld i skorstenen på grund av felaktig eldning i eldstad står för runt 14 procent. Levande ljus finns med bland vanliga orsaker, men är inte ens i juletid den vanligaste orsaken.[/emaillocker]

Brandfilt, Housegard 120×180 cm för hemmabruk. 399:- från Byggmax

Brandfilt i köket

Håll undan brännbart material från spisen. Ha gärna en brandsläckare i köket. En brandfilt bör definitivt finnas lätt åtkomlig i köket. Den är enklare att använda än brandsläckaren. Med brandfilten kan du exempelvis kväva brinnande matolja på spisen.
Det är lag på brandvarnare i varje fastighet. Grundregeln är en brandvarnare per våningsplan och minst en brandvarnare per 70 kvm boyta. Öka gärna till en i varje rum. I köket blir det ofta fellarm. Sätt hellre brandvarnare i utrymmen intill köket.

Trådlösa brandvarnare

Bäst är brandvarnare som talar trådlöst med varandra. När en löser ut så tjuter samtliga och det ger mer tid att agera. Brandvarnare ska placeras i taket, helst mitt i taket, annars minst 30 cm från vägg. Minst en brandsläckare bör finnas i huset. Ännu hellre en på varje våning. Enklast och inte särskilt dyra är pulversläckare. Ställ den synligt och lättillgängligt. Gärna vid entrén eller i köket.
Förbered utrymningsvägar. Om sovrummen ligger på övervåningen är räddningsstege en stor hjälp. Enklaste räddningsstegarna hakas fast över fönsterkanten när de ska användas. Det finns även stegar som monteras på fasaden och fälls ut när de behövs.

Seriekopplingsbar smart brandvarnare, Origo. 569:-/2-pack från Byggmax

Checklista – Om det brinner

  • Rädda –se till att få ut alla ur huset, men utsätt dig inte för risker.
  • Varna alla som hotas av branden.
  • Larma räddningstjänsten på telefon 112. Möt brandbilarna när de kommer.
  • Släck –påbörja släckning om du tror att du kan utan att utsätta dig själv för fara. Varje situation är unik. I vilken ordning du agerar avgör du i stunden.

Tänk på:

Ta dig ut så fort du kan. Gå till uppsamlingsplatsen utanför.

Den giftiga röken stiger uppåt. Håll dig under röken.

Känn på en stängd dörr innan du öppnar den. Är den varm upptill är det troligt att det brinner bakom den.

Räddningschefens 5 bästa råd!

Morgan Wass, stf. räddningschef i Kinda kommun, tipsar:
Ha en brandvarnare i varje rum och en lättåtkomlig brandsläckare i huset.

Håll brandövning med hela familjen. Bestäm utrymningsvägar. Alla ska veta vad de ska göra om olyckan är framme.

Låt en elektriker se över elen. Många äldre hus saknar jordfelsbrytare, gamla installationer kan vara gjorda utan fackkunskap.

Kolla gamla elapparater och skarvsladdar. Adventsljusstaken är kanske en släktklenod, men är den brandsäker?

Personanpassa brandskyddet exempelvis till den som har nedsatt hörsel. Hen hör kanske inte brandvarnare nattetid när hörapparaten ligger på nattygsbordet. Då är en summer under kudden bättre.

»Se filmen
”Det brinner i ditt hus – hur gör du?”
på villalivet.se

TEXT ROGER NYSTRÖM
FOTO ISTOCKPHOTO

- Annons -