[emaillocker]När du ska köpa motorsåg kan du välja mellan olika prisklasser, storlekar och drivkällor. Vi på Villalivet hjälper dig att planera inför ditt köp. Blir det en lättare batteridriven motorsåg eller en tung bensindriven för större avverkning? Läs mer här!

Valet av motorsåg vägs mot vad det är tänkt att du ska använda den till. De allra flesta trädgårdsfixare brukar nöja sig med en motorsåg i lägre prisklass, för att kunna såga i enklare trä. Det kan vara att ansa trädgården eller såga enklare vedklabbar till din eldning därhemma.

[/emaillocker]

Vilken motorsåg ska jag köpa?

Vad som skiljer en dyr motorsåg från en billig är framför allt hur tuff avverkning den klarar av. Är du skogsägare och behöver avverka tuffare och hårdare träslag bör du se till att din motorsåg har hög styrka. Är du den som behöver köpa motorsåg till enklare avverkning hemma i trädgården behöver du inte köpa den största och tyngsta motorsågen. Då kan du istället koncentrera dig på att leta efter enklare finesser som du själv vill ha, till exempel om den drivs på el eller bensin och om den är tyst eller högljudd.

Motorsåg för amatörer

Ska du använda din motorsåg lite då och då, för enklare avverkning av häck, ved eller enklare fällning av träd går det bra att välja en motorsåg i något lägre prisklass. Många återförsäljare erbjuder startkit som innehåller sågolja, kedja och motorsåg och är det din första motorsåg kan det var en bra idé.

När det är dags att köpa motorsåg för enklare kvistning och ansning kan du vara uppmärksam på följande:

 • Drivkälla. Drivs den av bensin, el eller batteri? Fråga dig själv vad du tycker är viktigt. El- och batteridrivna motorsågar är lätta att hantera och är ofta utformade för amatörbrukare. Tänk på att en eldriven kan behöva en förlängningskabel.
 • Vikt. För enklare avverkning behövs inte en tung motorsåg. Sikta på att landa runt 5 kg! En allt för tung motorsåg är obekväm att arbeta med, speciellt om du vill kunna forma buskar med den. Ska du däremot fälla några träd också kan det vara bra med en lite tyngre motorsåg med större kraftkapacitet.
 • Ljudnivå. Orolig för att grannarna ska klaga på att ditt söndagspyssel i trädgården? Då kan du fråga efter en mer tystlåten motorsåg. De eldrivna motorsågarna är generellt mer tystlåtna än de bensindrivna.
 • Varvsantal. Varvsantalen avgör hur effektiv den är. Låg effekt och höga varvtal eller hög effekt och låga varvtal?
 • Bränsleförbrukning. Spyr den ut avgaser eller har den implementerad teknik som bättre utnyttjar bränslet?
 • Svärdslängd. För lättare användning behöver du inte en särskilt lång svärdslängd; runt 16 tum brukar vara okej.

Motorsåg för proffs

Proffsens motorsågar har generellt större svärdslängd, bredare effektregister och betydligt starkare motorer. Det här behövs för att kunna såga i tjocka, hårda träslag. Dessa används främst för industriellt bruk och de ska följa riktlinjer kring ergonomi och säkerhet för användaren.

köpa motorsåg

Motorsågarna för proffsavverkare har ofta:

 • Automatisk förgasarinställning
 • Fyrtaktsmotor
 • Bränsleförbrukning kompatibel med tuffa miljöutsläppskrav
 • Betydligt större svärdslängd
 • Bensindrift
 • Mycket hög effekt och högre kedjehastighet

Köpa motorsåg second hand?

Funderar du på att se dig om efter en motorsåg på andrahandsmarknaden finns det några saker du bör kontrollera inför ditt köp. Äldre motorsågar drar ofta mer bränsle och kan ibland ha blivit slitna med åren. Det första du bör kolla är om kedjan sitter som den ska och om den ser sliten ut. Det bästa är att köpa en ny kedja till motorsågen, så vet du att den inte är gammal och utsliten.

Kontrollera att motorsågen har ett fungerande kastskydd, också kallat kedjebroms! Se också till att det finns ett handskydd på motorsågen, ifall kedjan skulle åka av.

 • Tips! Är du osäker är det bättre att köpa en ny. Kommer du över en billig kan du ta in den på service, så kan ett proffs titta på den.

Vi på Villalivet hoppas att det här kunde vägleda dig när du ska köpa motorsåg!