- Annons -

Höstens färgprakt, frisk hög luft och en härlig promenad. Och i den bästa av världar går vi sen hem och kryper upp i en skön fåtölj, tar på våra hemstickade raggsockor och bara njuter av skön musik medan barnen pysslar med sitt. Villalivet erbjuder i denna artikeln ett par inredningstips vardagsrum runtom i Sverige kan behöva.

inredningstips vardagsrum

För att få den där rätta härliga känslan i fåtöljen, vill du säkert omges av ett ombonat, mysigt och personligt hem. Där detaljerna skapar känslan. Det behöver inte vara nya eller dyra saker. Inte heller de hetaste vintageprylarna. Och inte det ni tror att andra förväntar sig. Våga istället ta fram lite otippade saker! I det här rummet går mycket i en sammanhållen färgskala för att skapa harmoni. Det kan behövas när man har mycket saker. Det är mixen av det du och din familj gillar som gör det till ett härlig hem. Ert hem.

Familjens favoritmotiv

Här har konsten fått spela en viktig roll. Där motiven är noga utvalda av familjen. I väntan på att få råd att köpa äkta tavlor av favoritkonstnärerna har planscher ramats in. Några sidor ur fotoböcker har också ryckts ut för att få nytt liv bakom glas. De flesta butiker i anknytning till konsthallar och museer brukar ha ett stort utbud. Även målningar från vänner, personliga foton och framförallt konst som barnen gjort i form av teckningar, målningar, fågelholk och träfigurer. Familjen har också börjat med en liten samling av Fiskaregubben, ett motiv som vi alla känner igen. Det finns fortfarande lite utrymme på väggen för att den ska kunna växa. Blir det en riktigt stor samling kanske den får flytta till en egen vägg i hemmet.

I linje eller inte alls, eller blandat!

Upphängningen av konsten är väldigt individuell. Det finns egentligen inget rätt eller fel där. Så länge du gillar det så är det rätt, det gäller bara att veta vad man gillar. Antingen vill man ha det strikt med tydliga linjer åt alla håll med likadana ramar eller kan man som här använda sig av olika ramar där vissa tavlor går i linje och vissa inte alls. En smaksak helt enkelt.

Harmoni – där allt är tillåtet

Färger på textilier går igen från inredningen. Även om de har olika mönster,så är det ändå harmoni i rummet. I stället för att sätta färg med flera kuddar i soffan, har vi här valt att sy i egna stora knappar i de stora ryggkuddarna i soffan. Ett enkelt sätt att förnya soffan. Ett riktigt stort soffbord ger möjlighet för alla i familjen att umgås samtidig, med olika saker om man så vill. Dekorera med barnens böcker och leksaker så skapar du en levande yta där allt är tillåtet att leka med. Utan ömtåliga saker som måste aktas, kan du lugnt luta dig tillbaka i soffan.

- Annons -

Fler inredningstips vardagsrummet kan behöva för en mer personlig touch!

  • Våga ta fram otippade saker. Kanske ni ha ärvda saker, reseminnen eller roliga presenter ni fått som har en historia. Tänk på att fula saker ihop med andra fula saker kan bli en fin samling!
  • Konst innebär inte alltid köpta tavlor. Konst är så mycket mer än köpta tavlor med ram. En fin tallrik, vykort, foton, barnens saker de gjort av trägrenar, teckningar mm. Museishopparna är fulla av fantastiskt fina böcker. Känns det för barbariskt att klippa i dem kan man ju göra en bokvägg! Ett tips är också att åka på elevutställningar på konstskolor, fin konst för en lite mindre summa pengar.
  • Välj de färger ni gillar. Blanda alla färger ni gillar eller välj ut några för att få lite mer harmoni i rummet. Här är flera färger, men ändå finns det en ton som går igen i golv, ramar, matta, bord mm.
  • Egen samling. Göm inte undan era samlingar i ett skåp utan ställ fram dem på första parkett. Många exemplar av en sak samlat på en yta, ger en härlig maxad effekt oavsett om det är tändsticksaskar, porslinskatter eller fiskeflugor. Här har familjen börjat samla på målningar från fiskaregubben. De har även en samling av ljusstakar i olika former i ett av fönstren.
  • Ta in trä! Olika trämaterial i hemmet ger mer värme. Det kan räcka med små detaljer i trä.
    Textil mjukar upp. Gardiner behövs inte för att ge ett personligt hem, men det skapar mer värme och känslan av ombonat. Blandar man flera olika textiler i samma fönster skapar man spänning. En stor matta ger mycket ombonad. Här är det mycket klädda möbler som också mjukar upp.
  • Låt alla få ta plats! Ett vardagsrum är en plats för hela familjen, en plats där alla möts. Låt därför vardagsrummet spegla det. Ibland vill ju barnen vara där de vuxna är.

Text & Styling: Helen Sturesson
Foto: Bodil Johansson

För att se köpställen klicka här >>

- Annons -