- Annons -

Villans dagbok

[emaillocker]I Husboken samlas all fakta om ditt hus på ett och samma ställe. Renoveringar, material, färger, tillbyggnader, förbättringar, ja allt som handlar om huset ska hamna i boken. Och den dag du säljer ditt hus, då följer boken med huset så att de nya ägarna vet vad som har gjorts.

Ebba Huberyc, 59 år, är silversmed och bor i ett hus, byggt 1925, på Österlen. När hon och sambon Clemens köpte huset för 18 år sedan startade de den renoveringsresa som fortfarande pågår.[/emaillocker]

husboken

–Till en början samlade vi alla lösa dokument om material och idéer i en låda, men från och med att vi skaffade Husboken för vi in all information där om precis allt vi gör med huset, säger Ebba.
För familjen Huberyc är Husboken som en dagbok de kan gå tillbaka till och läsa i inför varje nytt renoveringsprojekt.
–Framförallt när det gäller färg är det viktigt att det blir rätt, vi skriver in färgnummer och inköpsställe. Något som vi har blivit mer noga med är att skriva in år och datum, det är så lätt att glömma, säger Ebba.

Gåva till köparna

När en hantverkare ska sätta sig in i det som Ebba och Clemens vill ha gjort, eller när Clemens själv ska sätta tänderna i ett projekt, då åker husets bok fram så att inget förbises.
–Vi bor i ett gammalt hus och vårt mål är att bevara tidsandan, vi är ytterst noga med färgval. Husboken är som en loggbok för vårt 20-talshus.
Det som gör boken lite annorlunda mot andra ägodelar är att den inte följer med de som köpt den. Den stannar istället kvar hos huset och följer med ägare efter ägare.

–Husboken hör till huset. Det berättar vi för mäklaren den dag vi ska sälja. Jag ser boken lite grand som en gåva från oss till köparna.

husboken

Husbokens författare Tor Ek

Dokumentera vilken typ av renovering eller restaurering som gjorts, skriv ner vilka material som använts. På så sätt följer ni hela processen från början till färdigt resultat.

Husboken ska följa husrenoveringarna, inte ägaren.

Det finns plats för 50 renoveringar.

Husboken får att köpa hos Byggfabriken och Tranes Handelskompagni

TEXT KERSTI HILDING HANSEN FOTO HEDDA RABE

- Annons -