- Annons -

Hur får du bort fläcken från den vita soffan? Hur sparar du pengar när du tvättar? Hur får du loss soppåsen utan att råka dra sönder den? Vi vet inte – men vi vet däremot vad du inte ska göra – och vilka husmorsknep som visat sig vara helt verkningslösa.

Från husmorsknep till lifehacks, varje generation uppfinner nya ord för samma sak. Gör-det-själv-lösningarna är en helt egen pseudovetenskap. Det kan handla om hemliga knep som du fått i arv efter mormor, eller en instruktionsvideo du sett på Youtube, vad källan än må vara är den bakomliggande viljan densamma: att lösa ett vardagsproblem och, kanske ännu viktigare, att du får känna dig lite finurlig medan du gör det. Men ibland blir vi lite för ivriga i jakten på alternativa sätt att fixa saker i hemmet. Här är några exempel på husmorsknep du gör rätt i att undvika.

husmorsknep

Fem faktafria husmorstips

Husmorknep yttrar sig ofta som seglivade vanor. Saker vi inte ens tänker på och som undviker vårt kritiska öga. Kanske eftersom vi antingen accepterar dem som allmän kännedom, eller håller dem nära hjärtat som välbevarade hemligheter. Ett partytrick i vardagen. Men dessa fem knep är det dags att lägga av med – en gång för alla.

  1. Att hälla Coca-cola i toaletten – är inte bara helgerån, utan har en vilseledande effekt. Det kan visserligen minska fläckarna i skålen och få den att se renare ut. Men coca-colan dödar inga av de bakterier som frodas i toaletten, utan matar dem snarare med socker.
  2. Att lägga batterierna i kylen – förlänger inte deras livslängd, tvärtom, det kan förkorta den. Det är framförallt fukten i kylen som kan ha en negativ effekt på batterierna. Ändå är vi nog många som minns hur våra föräldrar brukade stapla batterier mellan ketchup- och sojaflaskorna i kylskåpsdörren. Vissa fortsätter kanske själva med det, utan att någonsin fundera över varför de gör det.
  3. Att lägga träsleven på kastrullen – sägs hindra att vattnet kokar över. Det här är ett exempel på ett husmorstips som det är säkert att testa själv, om du tvivlar. Men vi varnar dig: träslevar är inte magiska och det kommer fortfarande hamna vatten överallt.
  4. Att borra hål i botten av soptunnan – ett bra sätt att minska suget mellan soppåsen och tunnan, hävdar vissa. Det är oklart om de känner likadant när vätskan från soporna läcker ut på köksgolvet.
  5. Att göra ditt eget tvättmedel – är längre än du någonsin bör gå som amatörkemist. Ofta består recepten av saker som bakpulver och tvålflingor. Men tvättmedel och tvål fungerar på väldigt olika sätt. Risken är att du, istället för att spara några kronor per tvätt, förstör dina kläder och din tvättmaskin med det här husmorstipset. I många fall föredrar vi hemlagat, men det här är inte ett av dem.

husmorsknep

Husmorsknep eller trolltrick?

Kom ihåg att internet har gjort det enkelt för folk att dela med sig av sina ”hjälpsamma” husmorstips och lifehacks. Det finns nättroll som sprider dåliga idéer enbart för att de tycker det är kul att lura folk. Det har till och med utvecklats en egen kategori av memes kring att ge dåliga råd. Andra gör det på grund av brist på kunskap. Men oavsett vilket kan det få jobbiga konsekvenser för den som provar. Därför är det viktigt att vara källkritisk och själv tänka ett extra varv kring vad som rimligtvis funkar och vad som inte gör det.

 

- Annons -