Julgransfot – så blir den en vacker del av julgranen

KATEGORI

Julgransfot – ett nödvändigt ont eller en vacker del av julgranen?

Här visar vi hur du kan tillverka din egen julgransfot eller hur du gömmer din gamla fula på ett snyggt sätt. Du får också råd om hur du får din gran att stå grön och grann hela julen.

Tillverka en snygg julgransfot i form av en stjärna

Julgransfot
Tillverka denna vackra och enkla julgransfot i trä. Den passar fint i stil till julen eftersom den ser ut som en stjärna och vill du betsa och lackera den så går det också bra.

Så gör du:

Foten tillverkas av sex romber som sågas av hyvlad furu och limmas ihop. Taggarna är liksidiga trekanter med en längd på 14 cm, men du behöver inte bekymra dig om matematiska formler. Det är mycket enklare att rita trekanterna med en smygvinkel eller trekantig linjal (en triangel).
Hållaren för granen är ett 15 cm långt rör vars botten pluggas igen med polyuretanlim eller Plastic Padding – så att du kan hälla lite vatten i den och hålla granen färsk.
Bild och tips: http://gds.se

 

Sätt granen i en korg! Julgran i korg!

julgran i korg  Jusgransfot
Välj ut en fin korg som passar till ditt hem och är stor nog för ändamålet. Har den inte plast inuti, klä den med en plastpåse så har du säkrat ditt golv vid eventuellt läckage. Använd den julgransfot du brukar ha, eller köp en enkel variant där granen står stadigt och som får plats i din korg. Sätt sedan ner julgransfoten i korgen och börja klä din gran!
Bilder: Bloggen Marias Vita Bo @mariasvitabo

 

Stubbe som julgransfot

Julgransfot
Har du en plastgran som inte behöver vatten kan du borra hål i en stubbe och sätta granen i den!

 

När ska granen inhandlas?

De flesta gransäljarna börjar vid första advent. Om det är kallt väder (nollgradigt och kallare), kan man lika gärna köpa granen så snart man hittar en lämplig. De granar som säljaren har ute hanteras ju och utsätts för både det ena och det andra över tiden. De kan bli lite tilltufsade samt tappa grenar och barr.
En gran kan ha upp till åtta barromgångar. De äldsta barren kan lossna året om, vilket är helt normalt. Besikta granen och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast – lossnar de lätt är granen redan torr – sitter de fast är granen färsk.
Ta hem granen och låt den stå skyddad utomhus tills det är dags att klä den.
Som regel – ju längre du skjuter på graninköpet, desto svårare blir det att hitta en fräsch och oskadad gran.

Transport
Granen kan transporteras oskyddad endast korta sträckor (under ca 10 km) på t.ex. biltak. Särskilt vid kallt väder bör granen skyddas mot vinddrag genom att packa in den i t.ex. plast.

Granen måste vänja sig vid värmen
Om granen är frusen, bör den tinas upp långsamt före man placerar den i foten. En bra upptiningsplats är ett svalt utrymme med några plusgrader. I norra Sverige kan det skilja 40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur (-20 till +20). En gran som utsätts för detta i ett steg riskerar att barra tämligen snabbt.

Placera inte granen för nära element, kaminer eller andra värmekällor. Låt granen tina långsamt i ett par dygn så att rotändan hela tiden står i ett vattenämbar. Om man inte har tillgång till ett svalt utrymme, kan man ta in granen i t.ex. tvättrummet. Rotändan placeras i ett vattenämbar och barren duschas genast med kallt vatten och på nytt efter ett par timmar. Efter ca 8 timmar är granen färdig att sättas i fot.

Placering av granen i foten
Skaka av döda barr. Kontrollera rumshöjden och korta av granen vid behov. Även om granen inte behöver kortas av så bör den ändå få en ny snittyta genom att ta bort några centimeter av rotändan. Man skall inte avlägsna bark från rotändan, utan granen bör rymmas i foten som sådan.

Här har de som köper en nordmannsgran (kungsgran) ofta ett problem. De är ju odlade under optimala förhållanden och är ofta mycket tjocka i rotändan (elefantfot). Våra standard-julgransfötter kan vara för trånga för dessa, vilket innebär att man tvingas “snickra” lite på rotändan för att få ner den i foten. Ta inte mer än absolut nödvändigt. Om man tar för djupt kommer man in i vattenledningsbanorna och riskerar att få in luft i stammen, vilket stoppar vattentransporten.

Grundtips för julgranen:

  • Välj en färsk gran
  • Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen (se ovan)
  • Mycket vatten – utan socker eller magnecyl.
  • Skär skåror i granens fot.
  •  Se till att den har en färsk yta i sågskäret.
  • Slå inte rotändan mot golvet, då stängs ledningsbanorna för vattnet och granen börjar snart torka på grund av vattenbrist.
  • Spreja gärna med vatten på grenarna, på samma sätt som man duschar blommor.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!