- Annons -

Konsumentverket har publicerat listan över den mest klagade varan respektive tjänsten under 2017. I toppen hittar man köp av begagnade bilar och hantverkstjänster. Vad är det som gör att just dessa två ligger högst upp på listan?

 Under 2017 tog Konsumentverket emot ungefär 119 000 klagomål- där begagnad bil var den mest klagade varan och hantverkstjänster var den mest klagade tjänsten. Tillsammans har dessa två gett totalt antal klagomål på 20 894 stycken, vilket motsvarar nästan 20 % runt om i landet enligt Hallå Konsument.

Under alla år som denna mätning har gjorts har andelen klagomål på dessa två kategorier varit ungefär det samma. Enligt Niclas Sturesson är siffrorna inte överraskande. Den här typen av affärer är ofta mer kostsamma vilket gör att konsumenterna är mer beredda att klaga om något inte står rätt till, säger han.

Trots det stora antalet klagomål, säger Niclas Sturesson, att det inte betyder att dessa två branscher är oseriösa, utan att de båda parterna måste veta hur viktigt det är att ha en tydlig kommunikation. Allt för att man inte ska ha två olika förhoppningar på det slutgiltiga resultatet.

En annan stor kategori det klagas inom är det som rör våra mobiltelefoner: abonnemanget, hårdvaran och även datorer och spelkonsoler. Dessa typer av varor är också produkter och tjänster som kostar mycket vilket gör att acceptansnivån för när det inte är rätt, är mycket lägre än med andra mindre kostsamma köp. Cirka 5 % av alla klagomål som har lämnats in tillhörde den här typen av produkter.

Tips för att undvika att behöva lämna in klagomål

  • Kom överens med din hantverkare om hur omfattande arbetet är. Skulle något tillägg komma ska detta stå tydligt i avtalet mellan er.
  • Se till att ha ett skriftligt avtal, då detta fungerar som försäkring om vad som är överenskommet.
  • Prata med din hantverkare om hur du vill att resultatet ska bli i slutändan, och var tydlig!
  • Ska du köpa en bil begagnat, välj gärna en återförsäljare som är med i Motorbranschens riksförbund.
  • Du har rätt att klaga på din begagnade bil upp till tre år. Så om det visar sig vara fel på bilen kan du få detta åtgärdat.

 

Källa: konsumentverket.se

- Annons -