Takpannor med solceller – snart på våra egna tak?

solar roof
Bildkälla: Tesla.com

Tesla har påbörjat sin produktion av sitt solenergitak – Solar Roof

Nu är det snart ute hos konsumenterna, Teslas takpannor med inbyggda solceller! De som har reserverat ett tak kan ha turen att få det redan inom ett par månader.[emaillocker]

I förra veckan meddelade Tesla att de har påbörjat produktionen av Solar Roof, takpannorna med inbyggda solceller i sin fabrik i Buffalo, New York, USA. De kunder som betalade in en deposition på sina tak under föregående år har börjat kartläggas av företaget för att kunna planera leverans och i senare skede skicka ut Solar Roof.

solar roof
Så här ser de olika takpannorna med inbyggda solceller ut. Bildkälla: Tesla.com

[/emaillocker]Solenergitaket, som har inbyggda solceller i takpannorna, genererar elektricitet utan de klassiska solpanelerna. Denna utgångspunkt är viktig hörnsten i strategin av hur man ska kunna bidra med en livsstil utan fossila bränslen. Det var i oktober 2016 som Tesla avslöjade att de påbörjade förvärva installatörer av solceller till SolarCity, ett dotterbolag till Tesla.

I samband med avslöjandet hade man förhoppningarna att taket kunde börja levereras ut sommaren 2017, men i november meddelande Elon Musk att Solar Roof genomgår en prövoperiod på sex månader, ”det tar ett tag att få denna jätte i rullning”.

Som Villaliv tidigare berättat har Musk själv tillsammans med ett dussintal anställda redan fått taket med solceller installerat som en del av Teslas pilotprogram för produkten och säkerställa att taket fungerar som förväntat.

Läs artikeln om Teslas första solenergitak här!

Företaget började ta emot ordrar på takpannorna med solceller i maj förra året, där de intresserade fick lägga en deposition på $ 1000 (cirka 8 000 SEK) via Teslas hemsida, men avslöjar inte hur många det är som har lagt en reservation på sitt solenergitak. Vissa av dessa kunder kan se sina nya tak installerade redan inom de kommande månaderna.

Lägg in en reservation på ditt tak här!

Källa: Reuters.com