Nya risker hemma, men spisen tar priset!

KATEGORI

Överhettade datorer och oinkopplade laddningssladdar innebär en viss brandrisk men fortfarande är det gamla hederliga riskzoner som tar priset. De flesta olyckor händer när man eldar i kaminen eller öppna spisen, när man glömmer mat på plattan eller får igång spisen av misstag. Just det sistnämnda hände familjen Hedén. Här är lite tips för dig som vill vara på den säkra sidan!

spisen farligast hemma

Familjen Hedén hade länge funderat på att installera larm när en bekant knackade på och erbjöd dem ett gratis inbrottslarm som han hade vunnit. Larmföretaget installerade larmet och familjen passade på att lägga till brandlarm och rökdetektorer.

Lätt hänt

Gith Hedén bor tillsammans med man och två hundar i en villa i ett samhälle mellan Uppsala och Gävle. En morgon fick hon ett samtal från larmcentralen.
– De hade fått larm om att det var rökutveckling hemma hos oss, berättar Gith. Jag kastade mig i bilen och körde hem.
När hon klev in
i köket slog det upp lågor från spisen, och de var nära att stiga upp i fläkten. Med hjälp av en plåtbricka lyckades Gith kväva elden. Och alla förblev oskadda.
Det är lätt hänt. Gith hade en plastlåda med knäckebröd till hundarna innanför själva spishällen. En av hundarna hade hoppat upp med framtassarna på spisen och kommit åt touch-knapparna och dragit fram platsburken på plattan, ätit upp alla knäckebröd och lämnat platsburken kvar.

Klassiska brandorsaker

Det finns så klart många orsaker till att det börjar brinna i hemmet. Här är de vanligaste enligt brandskyddsföreningen.
•Eld i eldstad – den vanligaste orsaken är att man eldar i kamin eller öppen spis.
•Spisen – man glömmer mat på plattan, eller man får igång spisen av misstag.
•Rökning – än idag står rökning och framför allt sängrökning för en stor del av bränder i hemmet.
•Levande ljus – i synnerhet under den mörka årstiden är det en vanlig orsak.
•Elektriska apparater – teveapparater, tvättmaskiner, torktumlare och frysar.

Förebygg branden

Med ganska enkla medel kan du förebygga brand i hemmet.
•Alla hem bör ha både brandvarnare och brandsläckare, och brandvarnare helst i flera rum.
•Dra ur jacket till belysning (och inte minst julgran när det är aktuellt) när man går och lägger sig eller lämnar hemmet.
• Överbelasta inte eluttagen med flera skarvsladdar, sätt hellre in fler uttag.
• Prata igenom i familjen vad ni ska göra om det börjar brinna.
• Installera gärna någon form av brandvarningssystem.

Tips för dig som vill skaffa brandlarm!

Patric Brunskog jobbar på ett larm- och teleföretag i Ljungby och ger följande tips till dig som vill installera ett bra brandlarm hemma.
•Fundera först över om du vill ha ett larm som är vidarekopplat eller ett larm som bara ska ljuda internt.
•Vill du ha ett externt larm är det lämpligt att kombinera med ett inbrottslarm.
•Det finns olika typer av detektorer. Den vanligaste är den optiska som mäter röktäthet, joniserande som mäter gasen i luften och värme­detektorer som löser ut vid en viss temperatur.
•Detektorerna ska alltid placeras i taket, och minst 50 centimeter från väggen.
•Detektorerna bör placeras så att branden upptäcks innan den når sovrummet, gärna i korridoren utanför. Man placerar ofta detektorer i taket över trappor, eftersom rök och brand stiger uppåt. Det bästa är att ha en detektor på varje våning.
Priset för detektorer till internt bruk som man kan seriekoppla med radio ligger på ungefär 500 kr styck. Kopplar du in detektorer i samband med installation av inbrottslarm får du räkna med en engångskostnad på mellan fem- och tiotusen kronor.

Text: Lill Andreasson
Foto: Tobias Björkgren

Nya risker hemma, men spisen tar priset! bild 5  Nya risker hemma, men spisen tar priset! bild 4   Nya risker hemma, men spisen tar priset! bild 3Nya risker hemma, men spisen tar priset! bild 2

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -