- Annons -

Nyårstraditioner varierar kraftigt beroende på var i världen du firar det nya året. Från parader med svingande eldklot till att delta i nattdyk. Nyårsfirandet har många ansikten och uttryck. Vi skriver om några fascinerande firanden i världen.

Det nya året brukar firas med pompa och ståt på de allra flesta platser i världen, oavsett när nyår infaller och vad för tideräkning en har. Men sedan kan vissa detaljer skilja sig avsevärt. I Sverige har vi gärna en traditionsenlig nyårsmiddag och vid tolvslaget skjuter vi upp raketer och fyrverkerier för att fira det nya årets födelse. Vad finns det egentligen för olika nyårstraditioner runt om i världen som inte liknar våra?

Eldklot, björndräkter och röda underkläder på nyår

När svenskarna som bäst sitter och äter sin nyårsbuffé och klingar glas fyllda med bubbel, händer något helt annat i Skottland. Där är det flamsäkra kläder som gäller för att delta i nyårsfirandet i Stonehaven. I staden är det tradition att gå genom staden i parad med svingande eldklot. Detta är en del av högtiden Hogmanay som härstammar ända från vikingatiden. Även i Edinburgh finns elden framme men här är det lite säkrare eldfacklor som gäller.

nyårstraditioner
Bildkälla: inews.co.uk

Symboler för tur

I en annan del av Europa, i Turkiet närmare bestämt, är nyår förknippat med röda underkläder. Försäljningen av dessa plagg skjuter i höjden inför högtiden och traditionen handlar om att det enligt gammal folktro är tursamt att bära röda underkläder när klockan slår tolv och det nya året inleds.

Rumänien och Moldavien är det en vanlig syn att se folk förklädda till björnar ute på gatorna under nyårsnatten. Det är ofta riktiga björnskinn som används och tillsammans med sång och trummor är detta ett sätt för lokalbefolkningen att driva ut onda andar och få tur i det kommande året.

Fira nyår på botten av en sjö eller ät vindruvor

Är du på en vingård i Alicante när tolvslaget närmar sig kommer du få ta del av en speciell nyårstradition. Där är det maten tysta mun som gäller, närmare bestämt handlar det om att äta vindruvor. Ett för varje slag när klockan klämtar tolv gånger. Denna tradition kommer från den tid då vinodlare i Spanien hoppades att ritualen skulle bringa tur i skörd och försäljning det kommande året.nyårstraditioner

Blött och kallt men häftigt

En lite mer farlig nyårsritual sker i Bajkalsjön i Ryssland. I denna kalla sjö är det tradition att ta ett nattdyk ner till botten av sjön där ”dans” runt granen sker samt intagande av Champagne. Frågan om hur det fungerar att dricka under vatten har i skrivande stund inget svar. Uppe på land igen fortsätter firandet under varmare former, då är det öppen eld och barbeque som gäller.

Andra originella nyårsfiranden

Andra roliga, udda nyårstraditioner som finns i olika länder i världen är bland annat:

  • Brasstown, North Carolina, USA: Att fira ner en livs levande pungråtta i en bur av plexiglas och låta denna sedan springa fritt. Efter pungråttans frisläppande sker en dragshowtävling där män tävlar om att utnämnas till just Fröken Pungråtta.
  • Johannesburg, Sydafrika: Här slängs det gamla ut från hus och lägenheter ner på gatorna. Då kan allt från kylskåp till tv-soffor flyga ut från balkongerna, så det gäller att hålla sig borta från trottoarerna.
  • Brasilien: Här gäller traditionen att bära vita kläder under nyårsfirandet. Det ska mota bort onda andar och ge tur. Det går också bra att bege sig ner till stranden och hoppa över sju vågor eller stå på höger fot och hoppa tre gånger.
  • Colombia: Bege dig ut runt kvarteret med en tom resväska. Denna ritual sägs ge dig många resor i det kommande året. Perfekt för den ressugna.

Ha ett härligt nyår hur du än firar

Oavsett om du känner för att klä ut dig till en björn, svinga eldklot eller kasta ut din soffa – glöm inte att skåla under tolvslaget och titta på alla vackra nyårsraketer som färgar himlen. Om du inte har munnen full med vindruvor och är påväg ner mot vattenbrynet för att hoppa över vågor det vill säga.

- Annons -