- Annons -

Om du vill få utlopp för din kreativitet och samtidigt skapa originellt och personligt julpynt råder vi dig att julpyssla. Även om du börjar med något enkelt kan du få imponerande resultat. Vi tipsar om hur du kan återanvända tomma vinflaskor för att skapa snyggt och påhittigt julpyssel hemma, och allt du behöver är egentligen lite fantasi.

Det finns många typer av material i hemmet som du kan använda för att skapa originellt julpynt som uttrycker din personlighet. I den här artikeln handlar det framför allt om glasflaskor. Glas är ett material som kräver en del försiktighet. Därför rekommenderar vi att du inte gör den här typen av julpyssel tillsammans med små barn.

Utomlands är det populärt att göra juldekorationer av urdruckna vinflaskor. En sökning på frasen wine bottle christmas crafts på Pinterest resulterar i en stor spännvidd, från Grinchen i Dr Seuss amerikanska julklassiker till flaskor med ljusslingor inuti. Varför inte testa du också?

Julpyssel av gamla flaskor

De flesta hobbybutiker säljer glasfärg, som kan användas för att enkelt piffa upp en gammal vinflaska. Måla ett julmotiv på flaskan. Några exempel på motiv som kan passa att måla på en flaska är:

  • Snögubbar
  • Luciatåg
  • Tomtar
  • Vinterlandskap
  • Granar (eller andra träd i vinterskrud)

Som alltid när det handlar om skapande är det en bra idé att börja med något enkelt, och långsamt låta hantverket bli mer avancerat. Även något som i teorin är ganska enkelt kan ge ett imponerande slutresultat – så är det ju ofta med pyssel. Ett enkelt tips som ger ett fint resultat är följande: ta en rengjord flaska, pensla den med lim, rulla i sand eller salt, och spraymåla den vit. Nu har du en fin och vintrig vas.

Lampor och ljuslyktor

Om du känner att du vill ha mer ljus i hemmet kan du också tillverka en lampa eller ljuslykta av en flaska. Glas är ett hårt och skört material, vilket gör att du måste vara försiktig när du skär eller borrar i glasflaskor. För att skära i glas behövs en glasskärare, som finns att köpa i de flesta butiker som säljer verktyg. Du behöver även ett stabilt underlag, för att få ett jämnt och fint snitt. Så här går du tillväga:

  1. Ska du skära av botten på en glasflaska lägger du skäraren på underlaget, och trycker flaskan mot den där du vill skära av.
  2. Vrid långsamt på flaskan så att du får en jämn och fin skåra som går runt hela flaskan.
  3. Häll sedan kokande vatten på flaskan, och sänk sedan ned den i kallt vatten. Då kommer skåran att gå upp, och bottnen lossnar.

En flaska där bottnen har skurits bort kan användas till många saker. Genom att ställa dem över värme- eller blockljus skapar du enkelt en originell ljuslykta. Tänk bara på att skruva av korken först. Annars kommer ljuslågan inte att få tillräckligt med syre, och ljuset slocknar ganska snabbt. Om du inte vill använda levande ljus kan du stoppa in en elektrisk ljusslinga i flaskan, eller om du vill ha en lampa som lyser upp fönstret så kan du göra en fönsterlampa av flaskan. Allt som behövs för att tillverka en sådan är en lamphållare med sladd och en flaska där du skurit bort botten. Tänk på att en glasflaska är ganska tung, så du bör ha någon form av lämplig upphängning i fönstret som står pall för vikten.

Om du vill göra ett mindre hål i flaskan bör du investera i en speciell borr för glas. Vissa får bättre resultat om de använder en tegelborr. Viktigt är att du ställer in borrmaskinen på lågt varvtal. Sätt en bit tejp på stället där du tänker borra för att minska risken för att flaskan spricker. Kyl också ned hålet samtidigt som du borrar. Det lättaste sättet att göra det på är genom att bygga en “vall” av exempelvis modellera runt hålet och hälla på lite vatten innanför vallen. Ett annat sätt är att spreja vatten med blomspruta på glaset samtidigt som du borrar.

Som du märker finns det mycket som du kan göra med hjälp av glasflaskor och lite fantasi. Det finns också mycket annat som du kan göra av sådant som du annars skulle ha slängt i återvinningen. Lycka till med ditt julpyssel!

- Annons -