- Annons -

Att grilla ute i trädgården är härligt på sommaren. Vad som inte är lika härligt är att rengöra grillen efter varje grillsession. Men när du följer våra enkla råd går grillrengöringen lätt och fort. Läs vidare för att ta del av tips på de olika metoder som finns för att rengöra grillgallret snabbt och enkelt.

Hemligheten bakom skinande rena grillgaller är att rengöra gallret efter varje grillning. Det gör att ingen smuts blir ingrodd och svår att få bort samtidigt som gallret håller sig i bra skick längre. Ta alltså för vana att rengöra grill och galler innan eller efter varje grillning – med rätt metod behöver det varken vara omständligt eller krångligt.

Sex olika sätt att rengöra grillgaller på

Det finns gott om husmorstips och smarta knep att ta till när det kommer till grillrengöring. De följande sätten är bland de enklaste och mest miljövänliga.

  • Bränn bort smutsen när grillen är riktigt varm och skrapa sedan rent gallret med grillborste. Se till att grillborsten är i nyskick så att inga metallstrån fastnar på gallret och följer med i maten under nästa grillning.
  • Ta aluminiumfolie och forma detta till en boll, doppa i Coca-Cola eller såpa och gnugga bort smutsen på gallret.
  • Smörj in ditt grillgaller med såpa och lägg in det i en 100 grader varm ugn. Ta ut och diska av efter en liten stund. Du kan lika gärna städa ugnen på samma sätt på samma gång.
  • Häll ammoniak i en påse och lägg grillgallret i påsen. Förslut och låt verka under ett dygn. Skölj av och skrubba bort det som finns kvar av smutsen dagen efter.
  • Använd naturens egna rengöring – lägg grillens galler i gräset när det fortfarande är varmt efter grillning och låt ligga över natten. Daggen löser upp mycket av smutsen. Skölj av tidigt på morgonen och innan solen torkat upp fukten i gräset. Detta fungerar dock bäst på lättare smuts.
  • Lök kan användas för grillrengöring. Ta en halv lök och gnid in gallret med den. Det löser upp beläggningar och går lätt att göra när grillen fortfarande är varm. Tänk bara på att det du grillar gången efter denna rengöring kommer att smaka lök.

Om du rengör gallret när det fortfarande är varmt är det bra att vara försiktig så att du inte bränner dig. Bra, värmetåliga handskar gör att du skyddar händerna från det varma stålet.

rengöra grill

Så förbereder du nya grillen för grillning

Har du en helt ny grill med tillhörande galler? Innan du börjar sommarens grillsäsong bör du se till att rengöra den både in- och utvändigt med en fuktad trasa. Du får även gärna polera den utvändigt med grillrengöring gjord särskilt för utvändig emalj, detta ger grillen en slags skyddande hinna som gör den blir enklare att rengöra längre fram.

Ett tips är att diska gallret till grillen och dessutom låta det få värmas upp och bränna av i hög värme under 10 till 15 minuter. Även det underlättar framtida rengöring.

Om inget hjälper mot smutsen

Ibland funkar inget rengöringsknep. Det beror på att du förmodligen inte har sett efter ditt galler och inte rengjort det på en längre tid – trots att du grillat en hel del. Om du inte torkar av smutsen från en grillning så fäster det sig ännu hårdare på metallen när du grillar nästa gång då smutsen bränns fast av värmen från glöden. Tyvärr kan det vara svårt att få bort den fastbrända smutsen vid det här laget. Rådet är då i stället att köpa ett nytt galler och att se efter detta lite bättre för att slippa samma problem i framtiden.

Spara tid och pengar genom grillrengöring

Det är bra att ha för vana att olja in grillgallret både före och efter grillning. Det gör att maten släpper lättare och att gallret inte rostar. Se till att använda en neutral matolja och inte olivolja.

Slipp köpa nytt galler

Se efter din grill och dess galler – rengör det efter varje grillning med någon av de enkla metoderna ovan. Det kommer göra att du sparar både tid och pengar eftersom du inte behöver köpa nytt galler eller en helt ny grill efter varje säsong. Att inte behöva köpa nytt gör även att du sparar på miljön.

Lycka till med din grillrengöring!

- Annons -