[emaillocker]Börjar familjen växa ur sitt hus? Eller känns villan alldeles för stor, i helt fel stil? Det är ett stort beslut att flytta, men kan verkligen vara värt det i slutändan. En checklista är en bra stödpelare när du ska flytta.[/emaillocker]

Osäker på om du ska flytta? Då behöver du ställa dig själv några frågor, att tänka över och besvara. När du bestämt dig gäller det att få flytten så enkel och smidig som möjligt. Läs våra tips inför en flytt här.

tänka flytt

Vill du flytta? Testa dig själv!

Det är omständligt att flytta allt sitt bohag från en plats till en annan. Kanske med en ny partner eller när ett barn på väg. Saker ska inte bara packas ned och transporteras iväg till din nya adress, du behöver även lära känna ditt nya område. Men hur vet du att du verkligen vill flytta?

Jämför ett nytt boende med där du bor nu. Vilka omständigheter är det som talar för att det är dags att flytta? Är det karriären, hemlängtan till din gamla stad eller suget efter nya äventyr? Överväg de konkreta fördelarna med ett nytt hem, mot bostaden du har nu, samtidigt som du inkluderar arbetet och kostnaden för hela flyttprocessen.

Överväger fördelarna? Ja, då är det dags att sätta igång bostadsbytet.

Checklista med flyttförberedelser

Då är det bestämt. Du ska flytta! Vad roligt. Nu gäller det att planera så att flytten blir så enkel och problemfri som möjligt.

  • Ta reda på när du får tillträde till den nya bostaden. Detta är ganska viktigt eftersom det markerar starten på när du kan börja flytta över ditt bohag till den nya adressen.
  • Köp flyttkartonger och börja packa ner de saker som du behöver minst först, som inredning och prylar. Tandborste, necessär, kläder och andra måsten packar du ned sist, kanske på flyttdagen. Passa på att ge bort, sälja och slänga saker. Alla har vi onödigt bråte i våra garderober och förråd.
  • Ska du flytta i egen regi med familj och vänner till hjälp? Eller kör du med en anlitad flyttfirma? Om du väljer det förstnämnda, se till att det finns pizza att bjuda på vid dagens slut. Om du anlitar flytthjälp, kontrollera att firman är medlem i  Svenska Möbeltransportörers Förbund, SMF, eller Sveriges Åkeriföretag.
  • Hur blir det med flyttstäden? Detta är det i särklass tristaste med att flytta. Om du har möjlighet, gör det enkelt för dig och anlita en städfirma.

Glöm inte att RUT-avdrag gäller vid flytt

Sedan några år gäller RUT-avdrag för flyttjänster. Du har bland annat rätt att få avdrag för följande:

  • Flyttstädning och inflyttningsstädning.
  • Flytt av bohag mellan två bostäder. Men även till och från magasinering, om detta är ett led i flytten.
  • Hjälp med att packa, lasta, lossa och packa upp

Detta kan göra din flytt verkligt smidigare, särskilt om du vill få flytten avklarad snabbt och inte har möjlighet att be vänner eller familj att hjälpa dig. Det gäller även här att väga fördelarna mot kostnaderna.

tänka flytt

Viktig administration att tänka på

När du bestämt dig för att flytta och fått tillgång till din bostad, se till att göra en adressändring och ändra din folkbokföringsadress på Skatteverkets hemsida. Det är enkelt och välbehövligt. Låt en elleverantör få din adress så att du kan beställa ett abonnemang som är igång när du tillträder din nya bostad. Ordna även med bredband om du vill ha WiFi i den nya bostaden.

Om du bor i hus, se till att göra följande vid flytt:

  • Kontakta din vattenleverantör och läs av vattenmätaren när du flyttar.
  • Kontakta kommunen angående sophämtning.

Skaffa hemförsäkring och meddela om flytt

Om du inte redan har en hemförsäkring gäller det att du skaffar en från tillträdesdagen. I denna ska du lämna uppgifter om bostadsytan och vilka som ska ingå i försäkringen efter din flytt. Om du köpt ett hus är det en villaförsäkring du är ute efter, när det är bostadsrätt kan en bostadsrättsförsäkring skaffas, som är en hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Kolla även upp vad som gäller angående detta, med din nya bostadsrättsförening.

Gör alltid upp en checklista med punkter att pricka av längs processen, så gör du dig själv en tjänst. Det blir lättare att flytta när det är ordning och reda. Särskilt eftersom det är så mycket som ska ordnas och fixas. Hoppas våra flyttips och råd hjälper dig – lycka till med din eventuella flytt!