- Annons -

[emaillocker]Det klassiska marmorerade mönstret är en lyxförhöjande detalj i vår vardag. Den återfinns på brickor, på fönsterbänken och i badrummet. Är du sugen på att styla ditt hem efter en av våra hetaste inredningstrender? Då ska du absolut köpa på dig marmor av olika slag. Här ger vi lite inspiration till hur du kan inreda med marmor och avslutar med några no-no’s att förhålla sig till![/emaillocker]

Marmor är en bergart som genomgått en så kallad metamorfos. Det innebär att den utsatts för högt tryck eller höga temperaturer som skapat marmorns karaktäristiska struktur. Det brokiga lätt strimmiga mönstret beror på föroreningar av olika slag. Kanske förknippar vi marmorn med exklusiv inredning tack vare att den gjorde sig populär som skulptureringssten och golvbeläggning hos den italienska adeln.

marmor inredning

Marmor inredning, inspiration och tips

Marmorns fördelar är att det inte krävs mycket för att skapa en lyxig känsla. Vi förknippar redan den kalla, blanka stenen med exklusivitet. Många nöjer sig med att bryta av sin träinredning med underlägg i marmor, eller varför inte en stor skärbräda i köket? Andra vill klä hela badrummet i marmor, som för att leda tankarna till romerska badhusens lyx och flärd. Här ger vi lite inspiration på hur du kan få in marmorn naturligt i din inredning!

Marmor som inredningsdetalj

Att inreda med marmor är roligt och enkelt. Ta en vända i din inredningsbutik och du kommer upptäcka att det svämmar över av inredningsdetaljer i marmor. Håll ögonen öppna efter ljusstakar, skärbrädor, brickor och tvålfat. Du kommer snart märka att det inte bara är du som har fått dille på den här fantastiska stenen! Marmor återfinns på precis allt. Kanske ska du satsa på att köpa en avlastningsmöbel med marmorskiva. Snyggt att ställa en grön växt på, eller kanske din likörsamling?

  • Marmordetaljerna trivs bäst som tvålfat i badrum, ljusstakar och brickor i vardagsrummet och som uppläggsfat i köket.

Nyanser i marmor som trendar just nu är ljus marmor med spännande skimmer och ådringar i rosa, brunt och blått.

marmor inredning

Olika marmorsorter

Vill du ha mer än bara några få inredningsdetaljer i marmor? Då tycker vi du ska satsa på att klä en vägg eller bänkskivor i marmor. Eller varför inte klä duschen i marmor? Rummen som trivs allra bäst med marmor i större skala är badrummet och köket. Köksbänk i marmor är ett vanligt inslag i de trendiga köken och det finns en rad olika varianter.

Carraramarmor

Carraramarmor är vitgrå till sin ton och förmodligen en av de mest populära marmorsorterna att klä köksväggen med. Det är något särskilt att stå och laga mat bredvid denna inspirerande natursten. Välj en hel skiva, eller kanske uppdelat i vackra mönster som små hexagonrutor.

  • Carraramarmorn är också populär att ha i badrummet som ett stort, mer exklusivt handfat.

Kolmårdsmarmor

En svensk klassiker är den kalcitiska kolmårdsmarmorn. Den karaktäriseras av sin gröna ton och du lär snart känna igen denna krispiga och härligt uppfriskande marmorsten. Golvet i Blå hallen i Stockholms stadshus kläs helt i kolmårdsmarmor och är en mycket uppskattad svensk natursten. Passar mycket fint att klä badrumsgolvet med!

Ekebergsmarmor

Ekebergsmarmor, eller dolomitmarmor, är Närkes landskapssten. Den här typen av marmor har en lite mörkare, blåskimrande nyans men kommer också i vita varianter. Bryt av den helvita kökstrenden med robustare toner och klä köksskivan eller väggen i denna djupa, svenska natursten.

Rosa marmor

En växande trend är den rosa marmorn. De finns i varierande intensitet och nyanser, från mörkrosa till lätt orange. Skiftningar i ådringarnas färger kan vandra från vit, brun och svart. Vill du vara på den säkra sidan kan du välja en ljusare nyans som mer snuddar åt det skära, eller välja de lite mer intensiva nyanserna med röda inslag som en snygg detalj. Håll utkik efter den rosa marmorn i inredningsbutikerna, den har blivit mycket het!

Bubblare: marmorns big no-no’s

Marmor är en exklusiv sten där varje skiva är helt unik i sitt slag. Därför får man vara beredd på att betala extra för den. Charmen med marmorn ligger i de små lätta skavankerna, subtila nedsänkningar i enstaka ådror och det oregelbundna, växlande mönstret. Även om det kan vara frestande att köpa fake, råder vi dig att tänka över beslutet en gång till. Några no-no’s att förhålla sig till är:

  • Tapeter i fake-marmor. Tyvärr, det går inte!
  • Vaxdukar med marmormönster. Köp hellre en i ett annat mönster.
  • Dekormarmor i PVC. Sänker hela lyxkänslan som äkta marmor ger.

Lycka till med din marmorinredning önskar vi på Villalivet!

- Annons -