- Annons -

Våra hushåll blir allt smartare med automatiserade vitvaror som används när elen är som billigast eller sätts på när vi inte är hemma. Framtiden är med andra ord här. Men hur ska vi förhålla oss till eventuella elfel och säkerhetsrisker som kan komma med detta?

Smarta vitvaror förenklar livet på många sätt. Samtidigt är många oroliga för att det ska finnas risker med den nya tekniken. Hur ska man förhålla sig?

Automatiserade vitvaror förenklar vardagen

smarta vitvaror

Idag är smarta vitvaror något som får vardagen att bli så mycket enklare för många. I framtiden kan vi till och med komma att bo i helautomatiserade hushåll. Allt fler satsar på att installera automatiserade paket i sina hem som styr vitvaror och annan vardaglig hushållsteknik.

Det kan till exempel handla om att ställa in så att tvättmaskinen eller diskmaskinen startar sig själva när du inte är hemma eller när du sover. Elpriset varierar nämligen över dygnet, och är ofta lägst på natten eller mitt på dagen, när det är få hushåll som använder elkrävande apparater. Med smarta vitvaror kan du på detta sätt sänka dina energikostnader.

Men det finns en nackdel med detta, som det finns med all teknik. Vad händer om en maskin blir överhettad när du inte är hemma? Om du har hushållsmaskiner som tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin igång när du sover eller inte är hemma så finns det alltid en risk, exempelvis för att en brand startar ska bryta ut.

Är det säkert att starta smarta vitvaror på natten?

Många bostadsbränder sker för att någon glömt att stänga av en spisplatta, på grund av soteld i skorstenen eller som följd av en cigarett som inte släckts ordentligt. Bränder på grund av vitvaror är i jämförelse med detta få. Men ändå visar 2015 års statistik på att det under det året var hela 697 bränder i bostäder på grund av vitvaror och andra hushållsapparater. Orsaken till dessa bränder rubriceras som tekniskt fel.

Sannolikt har dessa bränder till största del gällt äldre vitvaror och andra hushållsapparater av äldre modell. Smart och ny teknik är oftast mindre riskabel då branschen lärt sig av gamla fel, buggar och misstag i tidigare utvecklad teknik, något som går att läsa om i statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men du ska ändå inte lita för mycket på tekniken. Den senaste tidens batteribränder i nyutvecklade mobiltelefoner och hoverboards har nog inte undgått mångas uppmärksamhet.

Checklista för säkrare hem

Det är svårt för oss att ge säkra tips. Men om du är orolig för att brand och elfel ska hända så finns det egentligen bara några få saker du kan göra. Här följer en checklista för att säkra ditt hem och användningen av vitvaror:

  • Se till att ha ordentlig brandsläckare och brandfilt hemma.
  • Ha flera brandvarnare som samarbetar, kolla batterier ofta.
  • Investera i högt säkerhetsklassade vitvaror.
  • Ha inte på vitvaror när du sover eller inte är hemma. Och automatisera inte efter detta.
  • Alternativt, ha koll på dina smarta vitvaror som är igång i applikationer när du inte är hemma. Rapporteras något fel?
  • Håll uppsikt över förändringar gällande dina vitvaror, har diskmaskinen börjat låta konstigt, blivit ovanligt varm eller låter cylindern i torktumlaren? Ring reparatör.
  • Sköt om dina apparater och installera rätt. Rengör filter och se till att behörig tjänsteman installerar och konfigurerar om så behövs.

Sen får vi inte glömma att all teknik medför risker. Du ska inte vara rädd för att göra ditt hem smartare, miljövänligare och mer rustat för framtiden – tvärtom. Men se alltid till att ha koll på dina saker och utelämna dig inte helt åt tekniken.

- Annons -