- Annons -

Snart är det nyår och det är perioden då det säljs och skjuts mest fyrverkerier. Det finns många regler kring att avfyra fyrverkerier och ibland behövs det till och med tillstånd. Det gäller att ta hänsyn till plats, omgivning och tidpunkt bland annat. Sedan gäller såklart åldersgränsen på 18 år. Trots detta händer det tyvärr olyckor varje år, då folk skadar sig på grund av bristfällig hantering av sina fyrverkeripjäser.

Det finns massor som du måste veta och tänka på om du är en av dem som tänkt avfyra raketer på nyår. Säkerhetstänk när det kommer till raketer är superviktigt. Här går vi igenom det viktigaste som du behöver veta inför avfyrandet.

Var och när får du skjuta fyrverkerier?

Något många undrar är: när får man skjuta fyrverkerier, var man får skjuta och hur man ska skjuta säkert? Det är frågor som vi ska försöka att besvara här. På vissa platser behövs det speciella tillstånd för att få skjuta fyrverkerier. Detta gäller dock oftast inte på självaste nyårsafton, utan mer om du skulle vilja skjuta raketer på någon annan tidpunkt på året.

Men, det bästa är att söka information om eller ringa till polisen och fråga om det är tillåtet att skjuta raketer på den plats du tänkt – oavsett tidpunkt eller dag. Du kan även ringa till din kommun och fråga då det kan finnas olika bestämmelser kring avfyrandet av raketer där just du bor, jämfört med andra kommuner.

Det som tas med i bedömningen när det ges godkänt eller avslag på en sådan förfrågan är: tidpunkten som du vill avfyra, vilken plats det gäller och andra yttre omständigheter såsom omgivning och skaderisk för andra.

Förbud, skaderisk och att undvika skador

År 2002 förbjöds smällare och fyrverkeripjäser som avger kraftiga ljud i Sverige eftersom dessa bidrog till allmän störning, hörselskador och lidande för djur. Ytterligare förbud infördes år 2008 då man förbjöd 4-tums stjärnrör vilket är en fyrverkeripjäs som orsakat dödsfall, och 2014 blev det förbjudet med raketer med en krutvikt på över 75 gram.

Det har gjort att antalet skador i samband med fyrverkerier minskat en aning, men tyvärr sker olyckor fortfarande. Oftast är det unga pojkar och män som skadas, och det är också de som i större utsträckning köper och brukar fyrverkerier.

I landet har vi åldersgräns på 18 år för att få köpa fyrverkerier, men ändå är det oftast killar under 18 år som skadas av fyrverkeripjäser. Statistiskt sett är det minst 100 personer som skadas varje år av fyrverkerier, och den vanligaste skadetypen är sårskador eller brännskador på ögon, öron, händer och fingrar. Det inträffar också olyckor som ger livshotande skador.

Någon kanske får en raket i ansiktet, en olycka som tyvärr inte är helt ovanlig. Och där kan du förstå förödelsen.

fyrverkerier

Hur dessa killar får tag på fyrverkerierna och tillåts att skjuta dem beror förmodligen på olaglig försäljning eller att någon köper raketer till dem. Det är en olaglig handling att köpa ut raketer till minderåriga. Det är således viktigt att det finns en vuxen närvarande som både har koll och är aktiv när det ska skjutas raketer. Lika viktigt är det att raketer skjuts med försiktighet och efter uppsatta säkerhetsregler. Tänk på att fyrverkeripjäser inte är leksaker utan faktiskt är något som kan skada både dig och din omgivning allvarligt om de skjuts på fel sätt.

Kontrollera att pjäsen är godkänd

För att du ska kunna skjuta fyrverkeri säkert gäller det först och främsta att du köper godkända pjäser. Hur vet du då om de är det? Det finns några kriterier som ska uppfyllas för att fyrverkeriet ska anses vara godkänt att skjuta med i Sverige och EU. Dessa inbegriper att det ska finnas en tydlig bruksanvisning och fyrverkeripjäserna ska vara märkta med åldersgränsen 18 år. Likaså ska det finnas uppgifter om vart pjäsen tillverkats och vem som importerat pjäsen samt att den ska vara CE-märkt. Däremot säkerställer detta såklart aldrig att en produkt är helt säker. Det finns alltid en risk med fyrverkerier.

Att checka av innan

  •      Se över så fyrverkeriet ser helt ut och att något inte fattas.
  •      Förbered noga och ställ pjäsen så den inte kan välta.
  •      Var alltid nykter när du skjuter.
  •      Läs bruksanvisningen noga och följ den!
  •      Se till att alla, inklusive du själv, är på säkert avstånd och visa hänsyn till andra och djur.
  •      Gå aldrig fram till en pjäs som inte avfyrats, vänta minst 20 minuter.

Källa: dinsakerhet.se

- Annons -