Självrengörande fönster, finns de? Javisst! Hemligheten ligger i en ytbeläggning som bryter ner smuts med hjälp av solens ultravioletta strålar och lite regnvatten. Vi på Villalivet har gjort det enkelt för oss, och svarar här på några vanliga frågor som rör självrengörande fönster. Läs mer!

Den där speciella känslan av putsade fönster är något som de allra flera uppskattar. Själva putsningen är däremot inte lika populärt, speciellt inte om du har turen att få åtnjuta takfönster. Som tur är finns det lösningar för alla problem, och här skriver vi om hur självrengörande fönster fungerar och om det finns särskilda ställen på huset som de fungerar mindre effektivt på.

självrengörande fönster
I ett lägenhetshus är det bra om fönsterna är självrengörande, så slipper man hänga ut genom fönstret när det är dags att putsa dem.

Vanliga frågor om självrengörande fönster  

[emaillocker]För den oinvigde låter det nog som fönster med inbyggda vindrutetorkare, men riktigt så fungerar inte självrengörande fönster. Faktum är att de är helt frånkopplade mekanisk funktion; det är snarare kemi som gör att de stöter bort smuts! Hemligheten ligger i en dubbelverkande beläggning på glaset som med hjälp av solljus och regn bryter ner smutsen organiskt.

  • Beläggningen är mycket tålig och bör hålla så länge glaset håller.

Är det miljövänligt?

Ja. Beläggningen som glaset är försett med bryter ner smuts organiskt och heter titandioxid. Titandioxiden bryter ner kväveoxider i luften till ofarliga nitrater som enkelt sköljs bort av vattnet. Det bidrar med andra ord också till att skadliga partiklar i luften (kväveoxiderna) bryts ner, samtidigt som fönstret håller sig rent länge. Du slipper då använda dig av miljöskadliga rengöringsmedel när det är dags att putsa.

Tar självrengörande fönster bort all typ av smuts?

Nej. Självrengörande fönster bryter ner enklare typer av smuts, som damm och annat som kommer i fönstrets väg med väder och vind. De irriterande, intorkade vattendropparna som bildas på traditionellt glas uppstår inte med självrengörande glas. Målarstänk och dylikt måste du däremot tvätta bort manuellt och det gör man bäst med en mjuk trasa och bensin eller lacknafta.

  • Skrapa aldrig bort smutsen från dina självrengörande fönster, det kan förstöra beläggningen!

Kan jag råka tvätta bort beläggningen?

Ja. Skötseln skiljer sig något från konventionella glas eftersom du inte vill riskera att ta bort beläggningen. Om du vill tvätta glaset är det viktigt att använda mild såpa (undvik rengöringskrämer) och en trasa eller handduk som är något luddig. Använd aldrig rengöringsmedel med slipverkan eller specialprodukter för vanliga typer av fönster.

Finns det ställen där vanliga glas är bättre?

Kanske. Eftersom beläggningen fungerar i kontakt med både solljus och regn är det bra att se till att fönstret är inom räckhåll för båda väder. Om fönstret är beläget strax under ett takutsprång eller en markis, riskerar regnet bara att nå en liten del av fönstret. Det kan man lösa genom att själv spola av fönstret. Takfönster eller fönstren som ligger högst upp i ett flervåningshus är perfekta som självrengörande, då slipper du utsätta dig eller någon annan för fara när det är dags att putsa.[/emaillocker]

självrengörande fönster

Isolerar de mot värme och kyla?

Ja. Beläggningen på många självrengörande glas innehåller vanadindioxid vilket stoppar värmeläckage inifrån, och under sommaren hindras värmestrålning från att tränga in och skapa obehagligt inomhusklimat.

Vi på Villalivet hoppas att du fick svar på dina frågor om självrengörande fönster!